Gluvonemi slikar Đorđe Stevanović (16), jedan je od brojnih članova Slikarske radionice „Paleta“ u Zvorniku, čiji radovi govore više od 1.000 reči.

NJEGOVI CRTEŽI OSTAVLJAJU BEZ DAHA Nevjerovatan talenat Đorđa (16) iz Zvornika
FOTO: FB stranica Paleta

Gradska uprava Zvornik, kroz rad Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju, ali i direktnim kontaktima, dolazi u susret sa mladim ljudima kojima je potreban mali podsticaj da iskažu talente.

– Čuli smo da u Tehničkom školskom centru u Karakaju u drugom razredu ima mladić sa potpunim oštećenjem sluha, čije crtanje profesore ostavlja bez daha. S obzirom na to da godinama podržavamo Slikarsku radionicu „Paleta“, kontaktirali smo Jovu Lalića, slikara, pedagoga, osnivača i utemeljivača slikarske radionice „Paleta“ i roditelje Đorđa Stevanovića, i povezali ih sa ciljem uključivanja Đorđa u program „Palete“. Danas znamo da smo dobro uradili – rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.
On je naglasio da će Gradska uprava nastaviti da podržava angažman Đorđa u okviru slikarske radionice „Paleta“. Ovaj talentovani mladić iz Karakaja od prošlog meseca redovno pohađa časove slikanja. Prema mišljenju pedagoga Jove Lalića, odlično se uklopio u okruženje i saradnju sa drugim polaznicima.
– Došao je kod mene po preporuci Gradske uprave. On besprekorno crteže dovodi do savršenstva. Njegove valerske vrednosti odaju lični senzibilitet i karakter jednog ozbiljnog crtača. Komunikacija, koje sam se pomalo plašio, je odlična. Sjajno su ga prihvatili i ostali članovi „Palete“. Taj odnos među njima, u celoj priči, fascinira – priča Lalić.

NJEGOVI CRTEŽI OSTAVLJAJU BEZ DAHA Nevjerovatan talenat Đorđa (16) iz Zvornika
Jovo Lalić “Lalo”

Materijalna situacija porodice Stevanović, prema njegovim rečima, nije sjajna. Đorđe ima mlađu sestru, koja je osmi razred, i koja je takođe, gluvonema. Uprkos tome, celu porodicu čine borci za prave vrednosti.
– Đorđe nam svojim primerom poručuje da je najvažnije verovati u sebe i slediti talenat, jer bez toga, teško da se može bilo šta napraviti. Naravno, potrebni su trud, upornost, požrtvovanost i faktor sreće, koju treba isprovocirati. Đorđe i ja komuniciramo rukama, blagim osmesima. Ta frekvencija naše komunikacije ni meni, u suštini, nije jasna, ali funkcioniše. Moja velika želja je da on jednog dana postane dobar dizajner, ili slikar, ili grafičar. Njegovi roditelji imaju mnogo poverenja, što je za mene velika odgovornost, od koje ne bežim – poručuje Lalić.

Kada dođe vreme, dodaje on, namerava da kontaktira i profesore koji bi Đorđu pomogli u daljem školovanju.

NJEGOVI CRTEŽI OSTAVLJAJU BEZ DAHA Nevjerovatan talenat Đorđa (16) iz Zvornika

– Kod mene deca tokom rada uvek slušaju dobru muziku i razgovaraju. Đorđe je za to vreme maksimalno posvećen onom što radi. Verovatno ćemo učiti i znakovni jezik kako bi imali bolju i lakšu komunikaciju sa njim. U narednom periodu želim da organizujem i akciju kako bi prodici Stevanović, koliko god možemo, olakšali život – rekao je Lalić.

Na mladima je da budu nasmejani

Slikarska radionica „Paleta“ u Zvorniku, počela je sa radom 2003. godine sa ciljem šire afirmacije likovnog i kulturnog stvaralaštva. Osnivač i utemeljivač slikarske radionice, slikar i pedagog Jovo Lalić, svoj rad i dugogodišnje iskustvo u oblasti slikarstva, usmerio je prema mladim talentima. – „Paleta“ je u kontaktu sa društvom 15 godina, ali je i u „tihoj izlaciji“ – nema politike, rijaliti priča, i ništa što bi mlade odvuklo tamo negde gde ne treba. Na mladima je da budu srećni.
NJEGOVI CRTEŽI OSTAVLJAJU BEZ DAHA Nevjerovatan talenat Đorđa (16) iz Zvornika

(Blic.rs)