Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća za pokoj duša i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice na Zalazju, kod Srebrenice, danas je obilježeno 27 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koje su ubile muslimanske snage u tom i srebreničkom selu Sase, kao i bratunačikim Biljača i Zagoni. Osim 69 ubijenih, tog tragičnog Petrovdana, 1992. godine, nestala su i 22 Srbina od kojih deset još nije pronađeno, a gubi im se trag u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Obilježena 27. godišnjica stradanja Srba u mjestu Zalazje kod Srebrenice

Tijela drugih deset nestalih Srba slučajno su pronađena i ekshumirana 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci tih deset stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Obilježavanje 27 godina od zločina nad Srbima, počelo je Svetom liturgijom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, nakon čega su članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i brojne delegacije posjetili mjesta stradanja, položili cvijeće kod spomen-obilježja i prislužili svijeće za pokoj duša ubijenih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju potom je služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u ratu, ali i žrtve iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Obilježena 27. godišnjica stradanja Srba u mjestu Zalazje kod Srebrenice

Time je završen program tradicionalne Memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije Petrovdanski dani, koja se organizuje u znak sjećanja na ubijene Srbe.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini. Tog dana u borbi “prsa u prsa” ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, dok su 22 nestala i zarobljena.

Organizator pomena je Odbor za obilježavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim danima u lokalnim ustanovama i preduzećima 11. i 12. jul kada se održavaju komemorativni skupovi povodom stradanja Bošnjaka i Srba.

Po prvi put ove godine, biciklisti iz Bratunca organizovali su vožnju do Zalazja, u čast nastradalima.

„Dolazimo u čast poginulim srpskim civilima, ovaj put nas je malo, nismo se na vrijeme organizovali, ali borićemo se da ovo postane tradicionalno“, rekao je Perica Kuzman, predsjednik BK „Mountain Bike“ Bratunac.

Obilježena 27. godišnjica stradanja Srba u mjestu Zalazje kod Srebrenice

Služenjem parastosa na Zalazju završen je i 23. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program “Petrovdanski dani 2019”.

(UPS media/Radio Osvit)