Omladinski pogon košarkaškog kluba Drina-Princip takmiči se u svim kategorijama i ostvaraju zapažene rezultate. Ove godine su poslije dugog vremenskog perioda pioniri izborili polufinalni turnir istočnog dijela Republike Srpske.

Omladinski pogon OKK Drina-Princip u razvoju i sa dugoročnim planom rada
Pioniri OKK Drina-Princip na polufinalnom turniru u Višegradu

Veoma malo je nedostajalo i kadetima da nastupe u polufinalnom turniru, ali je zbog nedostatka sportske sreće turnir ove godine izostao. Pioniri su najviše zbog neiskustva ostali bez završnog turnira  Premijer lige BiH, ali je se steklo ogromno takmičarsko iskustvo.

Vjerovatno bi rezultati  bili bolji u svim selekcijama da je ranije došlo do fuzije i spajanja košarkaških klubova koji su egzistirali u Zvorniku. Vjerovatno ne bi bilo nikakvih rezultata da je ostalo pet košarkaških klubova, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Danas u Zvorniku postoje i egzistiraju dva košarkaška kluba i vjerujemo da će iz godine u godinu postizati bolje rezultate od do sada postignutih. Treneri omladinskih selekcija su Predrag Tijanić i Igor Krajišnik koje smo zatekli na treningu sa pionoriskom selekcijom.

Omladinski pogon OKK Drina-Princip u razvoju i sa dugoročnim planom rada
Trener Krajišnik sa pionirma na treningu

Trener Igor Krajišnik vodio je pionirsku selekciju na polufinalnom turniru. Nedostatak iskustva i sportske sreće omeli su pionire na putu u Premijer ligu BiH. Jedna pobjeda i dva poraza upisali su pionir. Trener Krajišnik je rekao:

Prvu utakmicu igrali smo protiv Leotara čiji su pioniri visoki 205 i 209 centimetara što je zbunilo naš tim i nismo došli do naše igre skoro cijelo prvo poluvrijeme, kasnije se nismo uspjeli vratiti. U potpunosti smo nadigrali tim iz Čajniča, a protiv tima iz Bijeljine smo bili u igračkoj neizvjesnosti sve do samog kraja. Onda je na stranu Bijeljine prevagnulo zahvaljujući talentovanom Nikoli Radovanoviću koji je nevjerovatan igrač velikog potencijala. Moram istaći dobru igru mojih dječaka koji su u potpunosti parirali Bijeljini i malo je nedostajalo da ih dobijemo. Ješić i Tekić su igrali fantastično uz dobru timsku igru cijele ekipe u posljednjoj utakmici. Mi se sada okrećemo PKO ligi i prvenstvu, pripremamo se za sljedeću godinu kada ćemo ići na osvajanje regionalnog prvenstva i borit za nastup u Premijer ligi BiH za ovaj uzrast. Rekao je Krajišnik.

Omladinski pogon OKK Drina-Princip u razvoju i sa dugoročnim planom rada
Najperspektivniji pioniri Ješić i Tekić

Četrnaestogodišnji Nikola Ješić vrlo dobar je učenik gadske osnovne škole u Zvorniku. Košarkom se bavi duže od četiri godine i zadovoljan je nastupom na polufinalnom turniru, ali i jako tužan zbog ne prolaska dalje.
Ovo je jedno veliko iskustvo za sve na pa i za mene. Malo smo se prepali vršnjaka koji su bili puno visočiji nego mi, ali i iskusniji. Kada bi sada igrali protiv njih sa ovim iskustvom vjerujem da bi ih dobili jer smo se dobro nosili iako za razliku od njih mi nismo igrali jači rang od područne lige“. Rekao je Ješić koji je ima prosjek na turniru 26 postignutih poena po utakmici.

Omladinski pogon OKK Drina-Princip u razvoju i sa dugoročnim planom rada
Nikola Ješić

Nešto slabiji prosjek poena po utakmici imao je Nikola Tekić koji je u prosjeku na tri utakmie postizao 24 poena dok je imao veći broj sokova od imenjaka Ješića. Tekić ima isto godina kao i njegov imenjak košarku trenira sedam godina i vrlodobar je učenik.  Tekić je o turniru rekao: Prava je šteta što nismo prošli. Moramo u narednom periodu još više raditi i truditi se i pripremiti se dovoljno dobro za sljedeću sezonu. Dobra smo ekipa i vjerujem da ćemo u narednom periodu biti još bolji. Rekao je Tekić.

Omladinski pogon OKK Drina-Princip u razvoju i sa dugoročnim planom rada
Nikola Tekić

O radu, rezultatima u prethodnoj godini i planovima u budućnosti Tijanić nam je rekao:

Trenutno imamo oko 60 omladinaca u svim selekcijama Kluba, trudimo se da to bude što bolje. Rezultati našeg rada su i angažman naših članova omladinskih selekcija u prvom timu. Za prvi tim Drine-Princip nastupa dva pionira tri kadeta i dva juniora koji će u ovoj sezoni imati minutažu. Vjerujem da će oni iskoristiti svoju priliku i afirmisati se u košarkaše koji će činiti okosnicu Kluba u budućnosti. Pioniri Ješić i Tekić su priključeni prvom timu kao i kadeti Alić, Sekulić i Cvijanović. Od ranije su uz prvi tim priključeni juniori Reljić i Gajić.

Predrag-Peđa Tijanić
Predrag-Peđa Tijanić

Iskreno bi voljeli da ova fuzija se nastavi, ali to nije do nas. Bilo bi lijepo da Zvornik ponovo postane košarkaški centar regije kao što je oduvijek bio. Želja nam je da počnemo raditi i sa okolnim opštinama od Sapne, Osmaka, Šekovića, Vlasenice do Srebrenice. To bi bila baza iz koje bi se moglo prikupiti dovoljno talenta koji bi uz dobroorganizovan sistem da puno puno bolje rezultate nego što to danas ima zvornička košarka. Rekao je Tijanić.

Omladinski pogon OKK Drina-Princip u razvoju i sa dugoročnim planom rada
Završnica pionirskog treninga

Dok smo odlazili sa treninga pionira Drine-Principa, trener Krajišnik je držao predavanje o košarkaškim pravilima i igri na terenu. Upis novih članova je stalno u toku, radi se na dva punka u RSC Zvornik i školskoj sali u Čelopeku.
(Zvornicki.ba)