Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ Srebrenica dvodnevnim programom obilježiće 110 godina postojanja sa promocijom časopisa, knjige i igranjem pozorišne predstave.

OO SPKD “Prosvjeta” Srebrenica proslavlja 110 godina postojanja

SPKD “Prosvjeta“ osnovano 1902. godine u Sarajevu, a nakon pet godina 1907. godine osnovan je opštinski odbor u Srebrenici.

“Uprkos istorijskim okolnostima čestih opstrukcija i zabrana rada ‘Prosvjeta’ je bila i ostala jezgro očuvanja i njegovanja kulturnog i duhovnog identiteta na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju.

U utorak, 20. marta, u Narodnoj biblioteci Srebrenica od 16.00 časova biće održana promocija prvog broja časopisa za kulturu, nauku i umjetnost „Srebrni Vijenac“ u izdavaštvu SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica, a zatim i promocija knjige Branka Filipovića “Crni vrh – selo u Osatu”.

Na Svjetski dan poezije, 21. marta, u velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici od 16.30 časova biće odigrana pozorišna predstva “Poslednja pesma“ iz Beograda kao prvi pozorišni komad o Jovanu Dučiću, velikom piscu, pjesniku i diplomati.

Iz OO SPKD “Prosvjeta” Srebrenica pozivaju sve građane da svojim prisustvom uveličaju ovaj kulturni praznik u Srebrenici.

(Esrebrenica)