Sunday, June 7#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Otkriven novi simptom koronavirusa: Mladi obično izgube čula okusa i mirisa


Prati novosti i na fejsbuku!

Iz Britanskog udruženja za otorinolaringologiju kazali su da bi asimptomatski bolesnici (oni koji nemaju groznicu ili kašalj) koji su zaraženi koronavirusom mogli pokazivati nove simptome kao što je gubitak čula mirisa i okusa.


20200323_121301
Kazali su da je jedan od dokaza to što je ulazna tačka za koronavirus često u području očiju, nosa i grla.

“Također smo identificirali novi simptom, gubitak čula mirisa i okusa. To znači da će se oni koji ne pokazuju druge simptome koronavirusa morati samoizolirati kako bi smanjili širenje virusa”, kazali su.

Trenutne smjernice za javno zdravlje u Engleskoj kažu da su simptomi poput visoke temperature i kontinuiranog kašlja alarm za samoizolaciju.

Otorinolaringolog Nirmal Kumarm kazao je da je nos glavna ulazna tačka za virus.

“Mlađi oboljeli obično nemaju uobičajene simptome kao što su kašalj i groznica, ali mogu imati samo gubitak čula okusa i mirisa, što je samo jedan od dokaza da se virusi zadržavaju u nosu”, kazao je.

Dr. Nathalie MacDermott objasnila je kako se infekcije obično javljaju u nosu ili stražnjem dijelu grla, zbog čega dolazi do gubitka čula okusa i mirisa, ali je upozorila da ovo istraživanje o novim simptomima koronavirusa još nije široko rasprostranjeno u medicinskoj zajednici.
(Klix)

Podijelite nas :

loading...