U Domu omladine danas je poznata glumica Lidija Vukičević otvorila Međunarodni festival dječijeg pozorišta „Zvono“ koji se ove godine održava peti put zaredom, a čiji je organizator Zvorničko dramsko pozorište.

Otvoren Međunarodni festival dječijeg pozorišta „Zvono“

Tokom tri dana koliko će trajati ova manifestacija zvornička publika imaće priliku da vidi dječije predstave „Čimi“ u izvođenju Gradskog pozorišta Jagodina, „Praseća rokersko-ekološka bajka“ Trsteničkog pozorišta-Dječija scena, „Zvezdano dete“ Zvorničkog dramskog pozorišta, „Baš čelik“ Opštinskog amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ – Dečija scena Malo Crniće i „Uspavana lepotica“ UKC–Gradskog pozorišta Smederevska Palanka.

Osnivač i rukovodilac Zvorničkog dramskog pozorišta Božica Ostojić naglasila je da pozorište postoji 20 godina tokom kojih su ostvareni veliki rezultati, ali ne samo kroz nagrađivanje, nego i obuku mladih.
– Iz moje radionice izašlo je preko 180 djece i preko 30 predstava smo izveli. Pored toga što imamo stariju grupu, imamo i podmladak sa kojim radimo dječije predstave i to traje već desetak godina, a kruna našeg rada sa djecom je ovaj festival. I mi posjećujemo druge festivale širom Republike Srpske i Srbije gdje smo lijepo primljeni, a ovo je prilika da i mi njih ugostimo. Druženje je na visokom nivou, razmjenjujemo iskustva i izgrađuju se prijateljstva – rekla je Otojićeva.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zahvalio se gostima koji će se predstaviti na festivalu, kao i svima koji se u našem gradu bave pozorištem.

– Svjesni smo šta to znači i svjesni smo da je, da bi smo bili ozbiljan grad i sredina nužno postojanje pozorišta koje radi i stvara. Jedan od načina da se popularizuje rad pozorišta jeste i festival koji se ove godine održava peti put. Svakako da je obaveza Gradske uprave da mislimo o kulturi i o bavljenju kulturnom naših sugrađana, naročito onih najmlađih i u tom smislu grad će i ubuduće ulagati značajna sredstva u kulturu – rekao je Stevanović.

On je izrazio zadovoljstvo što u Domu omladine u toku godine realizuje preko 150 raznih događaja, naglasivši da se sa otvaranjem ove ustanove javila želja da se rad pozorišta podigne na viši nivo na čemu će se raditi i u narednom periodu.

Predsjednica žirija ove godine je poznata glumica Lidija Vukičević koja je istakla da od festivala očekuje iskrenost zato što se radi o dječijem festivalu.

– Deca ne umeju da lažu, deca su ono što jesu, njima se sve veruje. Oni su takođe veoma zahtevna publika i ako im se nešto ne dopada to i kažu. Niko ne traži da oni budu glumci, ali njihova volja, želja, entuzijazam je nešto na šta treba da računamo kroz ceo život, a ne samo u ovom uzrastu u kojem su oni. Ovde od njih očekujem ozbiljan rad i ozbiljne predstave i nadam se da ćemo uživati – rekla je Vukićevićeva.
Otvaranje festivala uljepšali su učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ i vokalna solistkinja Ana Spasojević.

Termini u kojima će Zvornički mališani moći da pogledaju predstave su 13:00 i 16:00 časova, a zatvaranje festivala uz proglašenje najboljih biće u petak, 15. decembra, odmah po završetku predstave „Uspavana lepotica“ kada će se sa publikom družiti književnik Tode Nikoletić.

Pokrovitelj 5. Međunarodnog festivala dječijeg pozorišta „Zvono“ je Gradska uprava Zvornik.