Thursday, June 4#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Ovo su kulturni događaji u BiH koji su obilježili 2017. godinu


Prati novosti i na fejsbuku!

Borba za kulturu vođena je i u 2017. godini! Ali, to nije osiromašilo kulturnu ponudu naše zemlje, jer su kulturni radnici doslovno “na mišiće”, radili projekte, koji su na sreću, imali dobrog odjeka u javnosti. Tako u gradovima naše zemlje nije manjkalo izložbi, koncerata, festivala, likovnih kolonija, performansa…

Ovo su kulturni događaji u BiH koji su obilježili 2017. godinu
FOTO: Ilustracija

Godinu na izmaku pamtit ćemo sigurno po još jednom sjajnom izdanju Intetrnacionalnog teatarskog festivala MESS, ali i Sarajevo Film Festivala koji nam je doveo zvijezde poput Johna Cleesea i Olivera Stonea.

Pamtit ćemo je i po filmovima “Žaba” i “Muškarci ne plaču” koji je osvojio pregršt nagrada, a izložba Mersada Berbera u Vijećnici zabilježila je nezapamćenu posjećenost.Uprkos brojnim opstrukcijama i problemima sa kojima se susretao, u Sarajevu je 28. januara svečano otvoren i Muzej ratnog djetinjstva, jedini muzej u svijetu koji čuva uspomene na odrastanje tokom rata. Početkom ovog mjeseca MRD je postao dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Europe za 2018. godinu (The 2018 Council of Europe Museum Prize) koju dodjeljuje Komitet za kulturu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE).

Zemaljski muzej BiH i Muzej Louvre ove godine ozvaničili su saradnju u Sarajevu, u okviru koje će Louvre pružiti ekspertizu u oblasti upravljanja inventarom, očuvanja i zaštite depoa te razvoja vlastitih resursa, a u Zavičajnom muzeju u Visokom predstavljen je projekt Muzeja srednjovjekovne Bosne MILI.

Nakon više od 30 godina, novo izdanje kultne predstave “Audicija”, koja je decenijama nasmijavala brojne gledaoce, odigrano je 5. oktobra pred prepunom dvoranom “Mirza Delibašić” u Sarajevu.

Ponosnim nas je učinio umjetnik Enver Enjo Hadžiomerspahić kojem je Upravni odbor Firentinskog bijenala dodijelio nagradu Lorenzo il Magnifico, kao i glumica Alena Džebo koja je proglašena najboljom glumicom na 9. Jaipur International Film Festivalu u Indiji.

Nizom manifestacija obilježili smo 100 godina od rođenja jednog od najboljih bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Izložba “Exodus” istaknutog umjetnika Safeta Zeca sedam mjeseci bila je otvorena u venecijanskoj crkvi “Santa Maria della Pieta” u Italiji, a u jednom danu posjećivalo ju je više od 1000 ljudi…

Godinu 2017. pamtit ćemo i po performansu “Treći rajh” italijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta, kojim je predstavio ideju jedinstva između umjetnog i prirodnog svijeta radi harmonizacije oprečnosti…

Pitali smo i naše istaknute kulturne radnike da daju svoj sud. Evo šta su rekli.

Aleš Kurt:

Scenu bih ocjenio pozitivno, jer mi se čini da se dešava neko previranje, koje još nije polučilo ni 10 posto mogućih potencijala. Čini mi se da se nešto pozitivno “kuha” u svim umjetničkim disciplinama. To mi stvara nekakvo prijatno uzbuđenje.
Što se umjetničkog događaja tiče tu sam potpuno subjektivan – meni je to FUU- Festival ulične umjetnosti. Ove godine je jednostavno napravio ogroman napredak na svim frontovima. I simbioza umjetnika i građana je zaživjela.

Dino Mustafić:

Ova godina sliči mnogim prethodnim na planu kulture, niz izvrsnih dometa na pojedinačnom planu poput filma Alena Drljevića, uspješna ekranizacija kultne predstave “Žaba” od kolege Elmira Jukića, veliko priznanje Muzeju ratnog djetinstva i njenom agilnom direktoru su vrijedni svake hvale. Bilo je toga i u drugim umjetničkim izrazima. Nažalost, nema još uvijek organizirane, strateške kulturne politike, što se osjeti u svakodnevnoj kulturnoj ponudi i kvalitetu.
Nihad Kreševljaković:

Malo je stvari u kojima postoji tolika razlika između rezultata koje ti ljudi postižu i odnosa prema njima kao što je u slučaju kulture. Nemoguće je sve nabrojati. U ovoj godini posebno bih izdvojio film “Saraj’vo” Mustafe Mustafića, nagradu dodjeljenu Muzeju ratnog djetinjstva, mlade ljude koji su organizirali Omladinski filmski festival, sve ono što u Konjicu radi Benjamin Mušinović, fotografsku izložbu Velije Hasanbegovića “Žrtve rata – heroji mira”, “Sarajevo strašni rad”, fotografa Milomira Kovačevića, predstavu Nermina Hamzagića “Welcome”… Od programa Festivala MESS izdvojio bih Mali MESS i izložbu i knjigu “Žene opkoljenog Sarajeva” fotografa Hidajeta Delića.

Izvor: Faktor

Podijelite nas :

loading...