Članovi Graske organizacije Sindikat penzionera Zvornik danas su, u okviru akcije „April, mjesec čistoće“, tradiconalno čistili gradsku plažu i šetalište pored Drine, te Jevrejsko groblje.

Penzioneri u ekološkoj akciji očistili Jevrejsko gorblje, gradsku plažu i šetalište pored Drine

Predstavnik Sindikata penzionera Slavoljub Tomašević rekao je da je u akciji učestvovalo dvadesetak članova koji su prikupljali smeće i otpad razbacan po gradskoj plaži.

On je dodao da je Gradska uprava Zvornik obezbjedila opremu za čišćenje, kao i plastične kese za prikupljanje smeća.

„Drina je naše bogatstvo kojeg uopšte nismo svjesni, a gradska plaža ukras grada, što svakako mormao cijeniti i održavati“, rekao je Tomašević.

On je dodao da penzioneri, tradicionalno, već pet godina zaredom čiste i održavaju Jevrejsko groblje u Zvorniku.

„Mislim da Jevrejske porodice koje su nestale u ratnom vihoru od 1941. do 1945. godine, odnosno u Drugom svejtskom ratu, zaslužuju da se brinemo o groblju, koje nema ko da uređuje, jer je sve manje potomaka Jevreja koji su ranije živjeli u ovom gradu“, rekao je Tomašević.

Tomašević je podsjetio da su Jevreji prije Drugog svjetskog rata dali veliki doprinos u privrednom, ekonomskom, kulturnom i sportskom razvoju Zvornika.

Prema njegovim riječima, članovi Sindikata penzionera, prema svom programu rada, najmanje tri puta godišnje uređuju gradsku plažu, obalu Drine, te zasađuju cvijeće na zelenim površinama.

„Odlučili smo da ove godine provedemo akciju ‘Jedan penzioner, jedna ruža’, što znači da svaki penzioner zasadi neki cvijet, a oni koji se zdravstveno spriječeni izdvojiće po 50 pfeninga za nabavku cvijeta, da ga posade oni koji to mogu“, rekao je Tomašević.

infobirac.net