Thursday, June 4#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Petorica od čega trojica maloljetnika gađali džamiju Rijeka u Zvorniku pivskim flašama


Prati novosti i na fejsbuku!

U Zvorniku se dogodila još jedna sramota skrnavljenja vjerskog objeka. Ovaj put na meti je bila džamija Rijeka u centru Zvornika koju su petorica mladića gađali pivskim flašama. Zabrinjvajuće je da se među počiniocima nalazilo i tri maloljetna lica. Policija je brzo reagovala i pronašla počionice, ali se još uvijek nije oglasila po ovom pitanju. Najavljeno je da će Policijska uprava Zvornik uskoro oglasiti detaljnije o ovom slučaju. Za sada se jedino oglasilo Međureligijsko vijeće BiH i to u duhu Visokog predstavnika BiH Valentina Incka, a čije je saopštenje je ranije prenijeo portal Podrinjemedia u sljedećem sadržaju:

Petorica od čega trojica maloljetnika gađali džamiju Rijeka u Zvorniku pivskim flašama
Arhiv

Povodom još jednog napada, kada je grupa od 5 mladića gađala ogradu Rijeka džamije u Zvorniku, o čemu smo jutros pisali, saopštenjem se oglasilo Međureligijsko vijeće u BiH te izrazilo veliku zabrinutost i poručilo da se za napade na vjerske objekte moraju izricati veće kazne.

U saopštenju je navedeno kako je u toku jutra na adresu Vijeća proslijeđena prijava incidenta koji se dogodio u toku noći 24. na 25. 7. 2019. u Zvorniku kada je grupa od pet mladića gađala ogradu Riječanske džamije u centru Zvornika. Medžlis IZ Zvornik je ovaj incident prijavio SJB Zvornik. U prijavi se navodi kako je materijalna šteta zanemariva ali činjenica da se ovakvi incidenti uopšte događaju boli i predstavlja ozbiljan problem. Kako se dalje navodi u prijavi, radi se o incidentu koji se ponavlja s vremena na vrijeme što upućuje na to da se na prevenciji ne radi dovoljno. Policija je identifikovala počinioce, a tri od pet počinilaca su maloljetne osobe. Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje navedeni incident. Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području, prenosi portal Podrinjemedia.

Podijelite nas :

loading...