Fikret Mujić iz mjesta Vidikovac u Srebrenici vrstan je poznavalac svog zanata.

Po drvorezbarijama se Vidikovac poznaje

Iako je uposlenik srebreničkog rudnika „Boksit“, Fikret svoje slobodno vrijeme provodi u vlastitoj stolarskoj radnji u kojoj izrađuje drvene predmete bilo koje vrste.

„Želja za rad sa drvetom nastala je još u djetinjstvu, praktično od onog trenutka od kad znam za sebe, ali, nažalost, u mladosti nisam učio ovaj zanat. Po povratku iz Njemačke 1999. godine, odlučio sam pokrenuti svoju stolarsku radionicu u BiH, iako nisam znao kako“, kaže Fikret Mujić.

Dodao je i da je početak bio vrlo težak i da nije znao pokrenuti mašinu koju je posjedovao, ali željom i savjetovanjem kod stučnjaka, Fikret je napredovao u danas traženog prerađivača drveta.

Po drvorezbarijama se Vidikovac poznaje

„U svojoj radionici proizvodim sve drvene predmete. Pravim namještaj, stolariju, ograde, kuhinje, šadrvane…praktično sve predmete koji se daju napraviti od drveta. U nekoliko navrata bio sam angažovan i na par većih projekata od kojih je značajniji bio opremanje džamije u Crvenoj rijeci, ali i projekat koji je finansirao Care International, a koji se odnosio na opremanje tri prodavnice sa namještajem“, kaže Mujić.

Nekada se ovim poslom intenzivnije bavio, a onda je odlučio da se ponovo vrati u firmu u kojoj je radio prije rata. Kaže da je bio spreman da se u potpunosti posveti stolarskom poslu, ali zbog nedostatka radne snage bio je prisiljen zatvoriti firmu koju je registrovao 2006. godine.

„Za moje predmete mogu reći da su unikatni, jer ni jedan ne izgleda kao drugi. Građu koju koristim u proizvodnji sušim prirodnim putem, što je najbolji način. Iako su moji kupci isključivo iz Srebrenice i Bratunca, do sada nisam imao ni jednu pritužbu na moj rad“, rekao je Mujić.

Međutim, drvo koje koristi u svojim radovima nabavlja iz Banovića, najčešće bijeli bor, za koji kaže da najbolji kvalitet ima baš u ovom kraju.

Po drvorezbarijama se Vidikovac poznaje

Kvalitet radova ovog stolara pokazuje i spisak narudžbi na kojim će raditi dva naredna mjeseca, a nove narudžbe svakodnevno dolaze.

„Imao bih želju da nekome pokažem ovaj zanat od kojeg se može lijepo živjeti. Žao mi je što se mladi rađe odlučuju na nerad i ne žele da pokušaju naučiti nešto novo od čega bi mogli zarađivati za život“, rekao je Mujić.

Da je ovaj zanat isplativ, Fikret nam je pokazao na objektu u kojem se nalazi njegova radionica, a kojeg je kupio i uredio isključivo novcem koji je stekao radeći na svojim unikatnim stolarskim predmetima.

(Esrebrenica)