U okviru projekta “Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju marginalizovanih grupa”, večeras je u prostorijama Udruženja žena “Podrinje” u Vlasenici počela obuka za 20 žena za rad na šivaćim mašinama i na kompjuterima koja će trajati do kraja novembra.

 Počela realizacija projekta “Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju marginalizovanih grupa”

Predsjednik opštinske Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Slaviša Pejanović rekao je da projekat vrijedan 18.000 KM finansira Unicef u saradnji sa opštinom Vlasenica, s ciljem uključivanja žena iz marginalizovanih socijalnih grupa u javni život.

“Namjeravamo da do završetka projekta organizujemo radni sastanak sa privrednicima iz naše opštine i da razmotrimo mogućnost da i oni doprinesu njegovom uspjehu. Jedna od mogućnosti o kojoj razmišljamo jeste da polaznice za potrebe ovdašnjih privrednih subjekata pružaju usluge šivenja radnih uniformi, majica i slično”, rekao je Pejanović.
Polaznice će se obučavati na pet savremenih šivaćih mašina i kompjutera, a namjera donatora je da obuka bude nastavljena i po isteku projektnog roka, za druge žene koje budu iskazale interesovanje.

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Gordana Trampić rekla je da ova lokalna zajednica nastoji da žene uključi u društveno – politički život.

 Počela realizacija projekta “Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju marginalizovanih grupa”

“U Vlasenici je mnogo žena na važnim funkcijama i direktorskim mjestima u opštinskoj upravi, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, a podržavamo ih i kroz učešće u različitim projektima”, dodala je Trampićeva.

Vlaseničanka Svjetlana Marjanović kaže da projekat predstavlja dobar korak u nastojanjima da se ženama pruži šansa za zaposlenje.

“Nemam iskustva u šivenju, ali sam spremna da učim i stičem znanja koja će mi možda pružiti priliku da dobijem posao”, rekla je Marjanovićeva.

Projektom je predviđeno da se djeci ovih žena omogući produženi boravak u predškolskoj ustanovi dok su im majke na obuci.

(opstina-vlasenica.org)