Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je juče u Bratuncu da je ovo ministarstvo obezbijedilo četiri miliona KM za premije poljoprivrednicima, a da će trećina tog iznosa biti isplaćena uzgajivačima maline koji će, zbog loše prošlogodišnje cijene, dobiti podsticaj od 0,30 KM za kilogram ovog voća.

Podsticaj malinarima 0,30 KM za kilogram

Govoreći o ovom podsticaju, Pašalić je pojasnio da će narednih dana uzgajivači maline dobiti rješenja, a zatim će početi isplata podsticaja koji ukupno iznosi 1,5 miliona KM.

Pašalić kaže da je, zbog krize u sektoru malinarstva u posljednjih nekoliko godina, bilo zamišljeno da se isplati podsticaj od 0,40 KM za kilogram maline, ali da zbog velikih količina nije bilo toliko sredstava, pa će biti isplaćeno 0,30 KM za kilogram.

“Za malinu izdvajamo najveći podsticaj – trećinu sredstava iz agrarnog budžeta, dok je premija za jabuku 0,07 KM, a za krušku 0,09 KM za kilogram”, rekao je Pašalić novinarima.

Pašalić je ocijenio da je sastanak u Bratuncu sa delegacijom ruskog grada Rošalj važan, posebno sa stanovišta plasmana jagodičastog voća na veliko rusko tržište, što je posebno značajno za Bratunac i okolinu koji su poznati po uzgoju maline i drugog voća.

“Iznijeli smo i potencijale naših drvoprerađivačkih kapaciteta i nadamo se da će doći do saradnje, ne samo ovih opština, nego i regija Birač i Podmoskovlje”, ocijenio je Pašalić i najavio je podršku resornog ministarstva ovim aktivnostima.

On je istakao da je Republika Srpska do sada imala dobru saradnju sa ruskim partnerima i izvozila jabuke na rusko tržište.

“Izvoz jabuke i kruške u Rusiju je u porastu i ovo je prilika da se taj izvoz proširi i na jagodičasto voće i drvoprerađivačke proizvode”, rekao je Pašalić.

(UPS Media)