Poljoprivredna udruženja u Srpskoj traže povećanje podsticaja sa 60 na 90 miliona maraka. Voćari i povrtari tvrde da dosadašnje mjere Vlade Srpske vode ka gašenju ovih grana. Stočari traže i više novca od povećanih akciza.

Poljoprivrednici traže podsticaje

Poljoprivrednici su poručili ministru da može da odmara još koji dan, a onda dolaze sa spiskom zahtjeva. Stočari tvrde da najviše pune budžet i zato traže najviše novca.

“Udruženje proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske traže da premija za mlijeko ostane ista – 30 feninga po jednom litru, podsticaj za tovnu junad da bude 200 maraka, da se regresirano gorivo poveća za stočare, a samim tim uvođenjem akciza za gorivo da se za regresirano gorivo poveća na 85 feninga”, smatra Ostoja Nikolić iz Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske.

A da li se ministar samo šalio da će ukinuti premiju za mlijeko i pšenicu?

“Mislim da je to neozbiljno i da se to neće ukinuti. U slučaju da se to i dogodi, mi ćemo preduzeti određene mjere”, rekao je Nikolić.
Stočarima polovina budžeta, a u rukama povrtara sve manje novca. Prije dvije godine podsticaj za predato povrće bio je 700.000 KM, a prošle 400.000 KM.

“Kada se to prevede po kilogramu iznosi tri do šest feninga, a to je malo. Mi ćemo tražiti da bude 2,5 miliona maraka za povrtare”, kaže Mladen Lazić, potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

I voćari se preračunavaju. I kod njih sve manje zveči u džepu, a s novom godinom dobiše brigu više.

“Prije nekoliko dana dobili smo od Fonda za agrarna plaćanja informaciju da su nam sredstva smanjena za 50 odsto”, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, ukazujući da voćari tako neće moći da opstanu.

Poljoprivrednici traže jednake aršine, jer velika preduzeća pokupiše sav kajmak, a njima ne ostaje ništa. Traže veća sredstva i isplatu podsticaja na početku godine.

Kada se sve sagleda, ipak predstoji teška utakmica sa Ministarstvom. Poljoprivrednici očekuju rezultat krajem januara.

BN televizija