Poplavljeno 20 kuća u Čelincu, 200 u Prijedoru, vode nastavljaju da rastu, Zvornik stabilan

Kiše koje su započele u toku prethodnog dana nastavljaju padati i ovog jutra. Prema informacijama kojima raspolaže portal Zvornicki.ba stanje u Zvorniku je još uvijek stabilno, najviše zahvaljujući niskom novu Drine. Zapadni dio Bosne našao se u problemima zbog velikih padavina. Izvještaji govore o stotinama zaplavljenih domaćinstava.

Poplavljeno 20 kuća u Čelincu, 200 u Prijedoru, vode nastavljaju da rastu, Zvornik stabilan

Zbog ogromne količine kiše koja je pada, izlila se rijeka Јošavka na magistralni put Čelinac – Prnjavor preko Stare Dubrave.

Rječica Jošavka u Čelincu se izlila duž cijelog toka i zaplavljeno je 20 domaćinstava, potvrđeno je jutros iz Civilne zaštite RS.

Saobraćaj na putnoj komunikaciji Jošavka – Prnjavor je u prekidu.

Na terenu su pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, koji prate situaciju i preduzimaju aktivnosti prema potrebi.

Zbog obilne kiše i, prije svega površinskih voda, u Prijedoru je proglašen prvi stepen odbrane od poplave. Voda manjih vodotokova Puharske i Miloševice se povukla, a ostalo je ona u depresijama.

Površinske vode u opštini Novi Grad su se povukle. Kiša i dalje pada pa civilna zaštita, vatrogasci i komunalne službe dežuraju i izvršavaju svoje zadatke.

Poplavljeno 20 kuća u Čelincu, 200 u Prijedoru, vode nastavljaju da rastu, Zvornik stabilan

Rijeka Una raste, ali je u koritu.

U ostalim krajevima nema izlivanja vodotoka usljed kiše, navode iz Civilne zaštite RS, čije specijalizovane jedinice za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta su u pripravnosti, kao i tim za prečišćavanje vode.

Od intenzivnih padavina i naglog rasta nivoa vodostaja rijeka Miloševice i Puharske u Prijedoru je zaplavljeno 200 stambenih objekata i presječeni su putevi u zoni ovih vodotoka.

Zbog ugroženosti naselja Topolik, Vrbice, Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci i Puharska, gradski Štab za vanredne situacije proglasio je noćas prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području Prijedora.

Naloženo je subjektima zaštite i spasavanja preduzimanje mjera u zonama ugroženosti od poplava, a, prije svega, na pomoći u slučajevima potrebe evakuacije stanovništva i životinja, kao i angažovanje mehanizacije i ljudstva na postavljanju vreća pijeska radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte u zonama zahvaćenim poplavom.

Policijska uprava Prijedor vrši zabranu odvijanja saobraćaja na saobraćajnicama koje su zaplavljene.

“Obavezuje se Odsjek za civilnu zaštitu da kontinuirano prati stanje vodostaja i stanje na terenu i da blagovremeno obavještava gradski Štab za vanredne situacije i predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite od poplava”, navodi se u izvještaju koji je noćas iz Gradske uprave dostavljen medijima.

Radioamaterska mreža za opasnost Radio kluba Prijedor postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru.

Rano jutros u 4.30 časova vodostaj je iznosio 221 centimetar ili za dva metra manje od tačke na kojoj se proglašava redovna odbrana od poplava.

(Zvornicki.ba/Nezavisne)

Pročitaj i ovo...
Loading...