Thursday, June 4#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Posljednji pozdrav za Šabana Šaulića iz Zvornika od Mirzeta Mustafića


Prati novosti i na fejsbuku!

U nastavku prenosimo tekst Mirzeta Mustafića koji je posvetio preminulom Šabanu Šauliću. Tekst je emitovan u programu radio Osvita u autorskoj emisiji Mustafića pod nazivom “Vremeplov”. U posveti pročitajte kako je Šaban Šaulić vezan za Zvornik i Podrinje:

Posljednji pozdrav za Šabana Šaulića iz Zvornika od Mirzeta Mustafića
Moj prilog In Memoriamu za Šabana Šaulića, koji je dat u 143. Emisiji Vremeplov na Osvit radio Zvornik:
Šaban Šaulić bio je jedan od najpopularnijih YU pjevača narodne i folk muzike zbog čega ga publika smatra kraljem ovog žanra. Rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu, a preminuo 17. februara 2019. godine u Bilefeldu u Nemačkoj, nakon saobraćajne nesreće. Veliki dio djetinjstva je proveo u Bijeljini, i u Podrinju zapoćeo sportsku ali i muzičku karijeru.

Posljednji pozdrav za Šabana Šaulića iz Zvornika od Mirzeta Mustafića
Mirzet Mustafić

Trenirao je fudbal u “Poletu” i “Mačvi” /Šabac/, a imao je poziv da pređe u bugarski klub Levski ali se najduže na fudbalskom terenu zadržao u FK “Polet” iz Loznice. Trenirao je boks.
Međutim, amidža Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar. Jednom ga je pozvao da pjeva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpjevao je pjesmu „Jablani se povijaju“ i napunio kafanu.

1969. godine Budimir Buca Jovanović, mu je uradio prvu pjesmu „Dajte mi utjehu“ i ubrzo zatim snimio prvu gramofonsku ploču.

Sa 18 godina se preselio u Beograd što mu je, kao djetetu iz provincije, teško palo.

Šaban Šaulić je bio čest gost, kao pjevač sedamdesetih godina prošlog vijeka Restorana “Srbija” u Malom Zvorniku, kod Arsena Tomića i vrtoglavo ide ka usponu Šabanova karijera kao pjevača ali docnije kao pisca i kompozitora narodnih pjesama.

Posljednji pozdrav za Šabana Šaulića iz Zvornika od Mirzeta Mustafića

Za List “Džezva” koji je danas facebook portal za grupu gradjana, a 2004. je bio glasilo Bosnian Cuba iz Bowling Greena /KY/ imao sam susret za interviju sa Šabanom Šaulić, koji je gostovao sa svojim orkestrom u toj sredini. Sjećanjima nikad kraja, posebno na ljude iz Zvornika i Malog Zvornika … Priča se nastavila sasvim slučajno u avionu 2017. kada se Šaban vraćao u Beograd sa koncerta u Cirihu.

Njegovu fotografiju sa Zvorničanima, objavio sam u svojoj knjizi “Drama – Pismo” a poslednji put sam ga vidjeo u životu, kao gosta manifestacije iz Malog Zvornika “Drina je smisao života” /2017. godine/ gdje je opravdao riječi “Kralj narodne muzike”.

Teško je iz Njegove bogate karijere probrati najljepše pjesme. Ima ih više, ali je sigurno da sam najviše puta slušao: „Sneg je opet Snežana” i pjesmu iz 1976. koju je pjevao na Hit Paradi „Uvenuće narcis beli”.

(list Džezva / vremeplov)

Podijelite nas :

loading...