Wednesday, May 27#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Povodom Dana grada Zvornika otvorena izložba „Mostovi na krivoj Drini“


Prati novosti i na fejsbuku!

U okviru programa obilježavanja Dana grada Zvornika u ponedjeljak je 20.maja u Svetosavskoj galeriji otvorena zajednička izložba arhivskih dokumenata Arhiva Republike Srpske i Istorijskog arhiva iz Užica na kojoj su izložene fotografije svih 25 mostova na rijeci Drini.

Povodom Dana grada Zvornika otvorena izložba „Mostovi na krivoj Drini“

Izložbu pod nazivom „Mostovi na krivoj Drini“ otvorio je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, koji je rekao da je ona rezultat zajedničkih napora užičkog i Arhiva Republike Srpske.

– Zadovoljstvo je što ovu izložbu imaju priliku da vide i naši sugrađani. Mostova su simboli gradova i država koji povezuju ljude, gradove i zemlje – istakao je Ivanović.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da Arhiv Srpske ima razvijenu saradnju sa Srbijom, dodavši da sa Istorijskim arhivom iz Užica ona traje više od deset godina.

– Sa Užičanima imamo potpisan Sporazum o saradnji čiji je jedan od rezultata i ova zajednička izložba o drinskim mostovima. Saradnja se, između ostalog, ogleda i u izdavanju knjiga, publikacija, monografija, te organizovanju okruglih stolova, naučnih i drugih značajnih skupova – rekao je Stojnić.

On je dodao Dan grada Zvornika lijep povod da ova izložba bude otvorena u Zvorniku, a nakon što su imali priliku da je vide Banjalučani i Užičani.

Povodom Dana grada Zvornika otvorena izložba „Mostovi na krivoj Drini“

Direktor Istorijskog arhiva Užice i autor izložbe Željko Marković rekao je da je, u obraćanju na jednom od skupova, došao na ideju da prebroji mostove na Drini.

– Na rijeci Drini sam ih izbrojao 25, ali uzimajući u obzir i ovaj most koji smo uspostavili između dva arhiva, užičkog i Arhiva Republike Srpske, ima ih 26 – dodao je Marković.

On je napomenuo da je radio dvije godine na prikupljanju materijala o mostovima na Drini.

– Arhivska građa i literatura o ovim mostavima su prilično oskudne, sjećanje na terenu je vrlo slabo zbog stalnog kretanja stanovništva, dok su mještani ili starosjedioci vrlo malo znali o mostovima iz njihove lokalne zajednice – rekao je Marković.

Povodom Dana grada Zvornika otvorena izložba „Mostovi na krivoj Drini“

Autor izložbe je dodao da je najstariji most na Drini Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, a najmlađi „Bratoljub“ kod Bratunca. Kao najinteresantnije izdvojio je most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, koji je izgrađen 1929. godine, te Željezni most princa Karla u Foči, sagrađen 1884. godine, koji sada nosi naziv „9. maj“.

Izložba „Mostovi na krivoj Drini“ u Zvorniku će biti otvorena 30 dana.

Podijelite nas :

loading...