Poznat identitet uhapšenog na graničnom prelazu Karakaj koji je osumnjičen za ratni zločin

Pripadnici Granične policije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA na graničnom prelazu Karakaj uhapsili su Milenka Gojgolovića.

Poznat identitet uhapšenog na graničnom prelazu Karakaj koji je osumnjičen za ratni zločin
FOTO: Ilustracija

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, on je osumnjičen za ratni zločin počinjen 1992. na području Vlasenice.

– Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske u ljeto 1992. u logoru Sušica, gdje su nezakonito bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja – navedeno je u saopštenju.

Gojgolović je duži period boravio u inostranstvu i bio nedostupan pravosuđu BiH, navedeno je iz Tužilaštva BiH. Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže portal Zvornicki.ba, Gojgolović se pojavio na graničnom prelazu sa pasošom Kanade. Nakon što je prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine službenici SIPE su ga istog momenta lišili slobode i sproveli u Tužilaštvo BiH.

On je lociran i uhapšen prilikom dolaska u BiH, nakon čega je predat postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i uputiti prijedlog za određivanje pritvora.

U saopštenju se navodi da je ovaj predmet značajan u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja u BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH i inostranstvu, intenzivno rade na pronalasku i procesuiranju osumnjčenih za ratne zločine koji se nalaze izvan BiH.

Pročitaj i ovo...
Loading...