Kompanija „Alumina“ imala je svoje predstavnike na međunarodnoj konferenciji vodećih proizvođača glinice, aluminijuma i boksita u Krasnojarsku, u Rusiji. Direktor sektora Kontrola kvaliteta Željko Ostojić i glavni inženjer za glinice i hidrate Vladimir Damjanović predstavljali su „Aluminu“ na 37. Konferenciji ICSOBA, gdje je učestvovalo više od 120 vodećih proizvođača glinice, aluminijuma i boksita.

Predstavnici „Alumine“ na međunarodnoj konferenciji proizvođača glinice, aluminijuma i boksita u Rusiji

Najveći zvornički kolektiv je direktno učestvovao u oblasti „Alumina production“, gdje je prezentovan rad kompanije putem stručnih radova i formalnih sesija tokom održavanja ovog prestižnog međunarodnog skupa.

– Ovo je jedno veliko iskustvo za nas. Bili smo u prilici da se upoznamo sa svjetskim trendovima u proizvodnji glinice, ali i specijalnih proizvoda. Prvi put smo prisustvovali konferenciji na kojoj je detaljno predstavljena kineska industrija aluminijuma, koja je prilično poodmakla, jer proizvode preko 55 odsto aluminijuma u svijetu. Takođe, ne zaostaju ni u proizvodnji ostalih specijalnih proizvoda – hidratima, nemetalurškim glinicama, zeolitima i drugim proizvodima – rekli su nam, po povratku iz Krasnojarska, Željko Ostojić i Vladimir Damjanović.

Stručnjaci „Alumine“, koji su tokom boravka u Rusiji, zajedno sa ostalim učesnicima konferencije, posjetili i kompaniju Rusal, odnosno Fabriku glinice u Achinsku, objašnjavaju da zvornička fabrika ne zaostaje puno za svjetskim proizvođačima glinica i hidrata.

– Imali smo mogućnost da uporedimo naš rad s vodećim svjetskim proizvođačima glinica i hidrata kao što su Rusal, Hindalko, Chalko, Altech, Norsk Hydro, Outotec i drugi. Slobodno možemo reći da oni ne prednjače previše i da mi, uz malo veću sistematičnost i disciplinu, možemo parirari ovakvim gigantima u proizvodnji – naglašavaju direktor sektora Kontrola kvaliteta Željko Ostojić i glavni inženjer za glinice i hidrate Vladimir Damjanović.

(Služba za odnose s javnošću „Alumine“)