Prezentovan Akcioni plan za unapređenje društvene povezanosti u gradu Zvorniku

U Zvorniku je danas prezentovan Akcioni plan za unapređenje društvene povezanosti koji je Skupština grada usvojila 28. novembra prošle godine čime je Grad Zvornik postao jedan od rijetkih u BiH koji ima ovaj dokument.

IMG_3737-1024x460

Akcioni plan je izradila Radna grupa koju je imenovao gradonačelnik Zvornika i koju čine predstavnici relevantnih institucija, Koalicije „Za pozitivan Zvornik“, lokalnih medija i vjerskih zajednica.

Predsjednik Radne grupe Ognjen Pavlović rekao je da se Grad Zvornik opredijelio da pristupi izradi ovog plana kako bi unaprijedio već postojeće pozitivne prakse i podržao aktere u zajednici koji godinama rade na promociji i zaštiti mira i suživota, te aktivno sarađuju sa drugim institucijama i organizacijama civilnog društva.

„Mi smo samo formalizovali sve ono što je Gradska uprava, kao i druge istitucije, već radila. Ciljevi Plana su da se podrškom i unapređenjem postojećih pozitivnih praksi i aktera u zajednici utvrdi sistemski pristup prevenciji svih negativnih pojava kad je riječ o suživotu u zajednici, a to su incidenti motivisani mržnjom, govor mržnje, manifestacije netolerancije, nasilni ekstremizam, kao i redosljed postupaka Gradske uprave u slučaju pojave incidenata motivisanih mržnjom ili predrasudama – rekao je Pavlović koji je podsjetio da smo u Zvorniku imali primjer dobre prakse kako je Gradska uprava, odnosno gradonačelnik postupio kada se desio teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine.

Jedan od članova Radne grupe, Nikola Drobnjak iz Centra za socijalni rad, smatra da je ova vrsta kohezije jako bitna za naš grad.

„Akcioni plan je povezao sve relevantne institucije i nevladine organizacije i njime je dobro uokvireno ono što smo i do sada radili, određeni su prioriteti i koraci, čak i unaprijed, što nama svima olakšava rad.“
(Gradzvornik)

Podijelite nas :