Friday, June 5#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Pritvor uhapšenom profesoru iz Tuzle koji je uzimao i do 1.000 KM za diplome bez polaganja ispita


Prati novosti i na fejsbuku!

Profesoru u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli Zajidu Salčinoviću koji je uhapšen u utorak u akciji Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštva Tuzlanskog kantona određen je jednomjesečni pritvor. On je osumnjičen da je omogućavao dobijanje diplome bez polaganja ispita, što je naplaćivao od 150 KM do 1.000 KM.

Pritvor uhapšenom profesoru iz Tuzle koji je uzimao i do 1.000 KM za diplome bez polaganja ispita
FOTO: Arhiv

Salčinović je uhapšen u utorak u prostorijama škole u kojoj je radio zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

“Postoji osnovana sumnja da je Salčinović kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi, u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine, od deset vanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim komisijama steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara. Na taj način je sebi pribavio korist u ukupnom iznosu od skoro 3.900 KM”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Kako je precizirano, Salčinović je osumnjičen i da je od četiri vanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati.

Hapšenju je prethodila višemjesečna istraga FUP-a i Tužilaštva TK, a jednomjesečni pritvor Salčinoviću je odredio Općinski sud u Tuzli.

(mup tk)

Podijelite nas :

loading...