Pljačkaši koji su uhapšeni u policijskoj akciji FUP-a koja je noćas provedena na području Srednjobosanskog i Sarajevskog kantona su policiji itekako poznati od ranije, a svi imaju debele policijske dosjee.

Pronađeni panciri, rotacije, policijske uniforme: Sarajlije u pljačkama Binga "zaradile" 170.000 KM
FOTO: Ilustracija

Kako saznaje Faktor, u akciji FUP-a uhapšeni su Haris Priganica, Mirza Turković te Mugdim Omanović, svi iz Sarajeva.

Razbojnička trojka je razotkrivena tokom proteklih dana, a kako saznajemo značajnu ulogu u njihovom otrkivanju i hapšenju imala je i Obavještajno – sigurnosna agencija BiH.

Uhapšeni se sumnjiče za otimanje čak 170.000 KM u samo dvije pljačke poslovnica TC Bingo i to u Bugojnu i Sarajevu. Navodno, istražitelji raspolažu i sa velikim broj dokaza koji uhapšene terete za mnogo veći broj krivičnih djela u različitim dijelovima Federacije BiH.

U šest stanova koji su pretreseni uposlenici FUP-a pronašli su policijske uniforme u kojima je trojka pljačkala, ali i rotaciona svjetla, automatske puške, pištolje, maske, veću količinu novca, pancire, registarske tablice te druge predmete koji su korišteni za izvršenje navedenih krivičnih djela ili potiču iz krivičnih djela.
Zanimljivo je da je Mirza Turković prije samo tri mjeseca izašao iz zatvora gdje je proveo četiri godine zbog više krivičnih djela. Ovo je za Faktor potvrdio i njegov advokat Omar Mehmedbašić.

– Moj branjenik se na prvom saslušanju u policiji branio šutnjom – kazao nam je Mehmedbašić.

Turković je, između ostalog, u javnost dospio nakon što je pljačkajući pumpu Enrgopetrola u sarajevskom naselju Pofalići dobio batine kada mu je uposlenik pumpe oteo pištolj, a potom ga i pretukao.

S druge strane zbog više krivičnih djela stupce crne hronike prije čak deset godina punio je Haris Priganica. Kako saznajemo i Priganica se na saslušanju u Federalnoj upravi policije branio šutnjom.

On je, između ostalog hapšen 2007. godine zajedno sa Senadom Džananovićem (37) iz Rogatice i Nemanjom Mihajlovićem (20) jer su u samo jednom danu izvršili tri krivična djela krađu, nasilničko ponašanje, te oštećenje tuđe stvari u dva ugostiteljska objekta.
Tada su upali u fast-food Zijo u ulici Džemala Bijedica, općina Ilidža, odakle su ukrali novac, mobitel, te pice. Nekoliko sati nakon toga polupali su inventar u dva ugostiteljska objekta.

Osumnjičena trojka danas će biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

(Faktor.ba)