Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika i ambasador Njemačke u BiH Kristine Homan /Christiane Hohmann/ razgovarali su u Zvorniku o potencijalim investitorima, problemima migranata koje ova sredina sve češće osjeća, kao i o svemu onome što je karakteristično za Zvornik i ovu regiju.

Prva posjeta njemačke Ambasadorke Zvorniku-prvi sastanak osnova za buduću saradnju

Gradonačelnik Stevanović je istakao da je Zvornik stabilna politička sredina i da su njemački investitori dobro došli da ovdje ulažu i razvijaju biznis. „Zvornik je sredina koja prema ljudima, koji ovdje dolaze da investiraju i zapošljavaju, ima jedan poseban odnos i respekt. Svako od potencijalnih investtiora, koji želi da radi i ulaže, dobija svog referenta u lokalnoj upravi“, rekao je Stevanović.

Ističući da lokalna uprava investitorima obezbjeđuje prolaz na više nivoe vlasti i da se lično uključuje u rješavanje ako nastupe neki neplanirani problemi. Gradonačelnik Stevanović je naglasio da je dokaz za to kratak vremenski period za dobijanje neophodne papirologije i rekordno brza izgradnja firme „Zeohem“, njeno rekordno brzo puštanje u rad i početak proizvodnje.

„Sve gore pomenuto nas je postavilo na četvrto mjesto poželjnih mikro lokacija za biznis, kako je to nedavno objavio list Fajnenšel tajms“, rekao je Stevanović, izrazivši nadu da će ovakvih susreta u narednom periodu biti još, i da će sunarodnici ambasadora, kao pripadnici jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, doći ovdje da razvijaju svoj posao.

Prva posjeta njemačke Ambasadorke Zvorniku-prvi sastanak osnova za buduću saradnju

Ambasadorica Homan je rekla da je imala prikliku da sa gradonačelnikom Zvornika vodi dug razgovor, prije svega, o razvoju lokalne zajednice, stanju u gradu Zvorniku i njegovom specifičnom položaju. „Razgovarali smo o širokom spektru tema, kao što je obrazovanje, stručno usavršavanje, o mogućim investicijama, otvaranju novih randih mjesta, o svemu onome što bi bilo moguće da se stvore nova radna mjesta“, rekla je Homan. Ona je naglasila da je jako bitno za svaku lokalnu zajednicu da se razvija, da bude kičma društva, privrede i zemlje.

„Zahvaljujući ovakvim gradonačelnicima možemo razvijati jednu lokalnu zajednicu koja ima jaku osnovu“, rekla je Homan i izrazila nadu da je ovo početak za novu saradnju i nove razgovore.