Predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića Rajko Dukić poslao je otvoreno pismo Premijeru Vlade RS Radovanu Viškoviću. U otvorenom pismu Dukić kritikuje ili jednostavnije rečeno “ruži” Viškovića zbog posljednjih poteza koje donijela Vlada RS. U nastavku pročitajte otvoreno pismo Dukića:

dukic viskovic

Poštovani gospodine Premijeru,

danas sam donio odluku, da bih sačuvao poslovnu i finansijsku stabilnost, kao i radna mjesta zaposlenih, da se svima zaposlenim u okviru Kompanije „Boksit“ i Grupacije „Boksit“, gdje spada i zdravstvo, za mart mjesec, umanji plata za 30 %.

Pored mnogih problema, koje imamo, nastojimo i nastojaćemo da izmirujemo, koliko je god moguće, uredno budžetske i druge obaveze.

Dok mi, kao i drugi u realnom sektoru, radeći u izrazito teškim i složenim uslovima, obezbjeđujemo sredstva za Budžet, Vi iz tog Budžeta dijelite po 1.000 KM zaposlenim u svim zdravstvenim ustanovama i policijskim stanicama, iako većina od njih, svaka čast onima koji su vezani za zbrinjavanje oboljelih od korone, nije zaslužila ni osnovnu platu, koje ste im, koliko znam, od skora povećali, dajući im i neke druge benefite.

U zdravstvenom objektu u Milićima, kao što Ti je poznato, pored Doma zdravlja, koji spada u javno zdravstvo, smješten je i radi Specijalistički medicinski centar Kompanije „Boksit“ koji, pored usluga raznih specijalista, pruža usluge primarne zdravstvene zaštite, većem broju građana Milića, nego Dom zdravlja. Zaposleni u Specijalističkom medicinskom centru, uz mnogo manja primanja rade i više i složenije poslove, u odnosu na zaposlene u Domu zdravlja.

Kada je u pitanju Bolnica, za hirurške oblasti i Porodilište, zato što je privatna, iako pruža vrhunske usluge, iz više hirurških oblasti i vrhunske usluge, kada je u pitanju Porodilište, građanima Regije, obavještena je, od Fonda zdravstvenog osiguranja, da ne može očekivati nikakve dalje uplate od Fonda, pa ni po osnovu izvršenih usluga.

Neshvatljiv i neprihvatljiv je takav odnos, koji pravite između državnog, odnosno javnog i privatnog, kada je u pitanju zdravstvo a to ne činite kada je u pitanju privreda, jer ste donijeli, sasvim razumne odluke, da privrednim djelatnostima, pomognete sa značajnim sredstvima, kako bi opstali na tržištu, pokrenuli poslove, koji su stali, ili značajno reducirani i sačuvali radna mjesta zaposlenih.

Tako ćete na primjer, pomoći trgovcima, ugostiteljima, raznim agencijama, privrednim i neprivrednim organizacijama, prevoznicima, proizvođačima raznih roba itd., bez mogućnosti da realno kvantificirate štete, koliko ko ima, i koristi koje će imati, uključujući i korist društva, odnosno budžeta, od te pomoći, odnosno subvencija. Nonses je da je zdravstvo organizovano kao privatno, izuzeto i gurnuto na margine, iako se zna da Bolnica u Milićima trpi štete, upravo zbog Odluke Vlade ili Vlada, da doktori iz Banja Luke, Zvornika, Loznice, Beograda, ginekolozi, hirurzi, ortopedi, oftalmolozi, dermatolozi, kardiolozi itd. ne mogu da dođu, radi pružanja zdravstvenih usluga, onima kojima su neophodne. Bolnica u Milićima imala je angažovana 30 vrhunskih doktora specijalista, od kojih nijedan ne može da dolazi i da obavlja svoj posao u Bolnici, upravo zbog mjera Vlade, pa čak kada su u pitanju i poslovi vezani za Porodilište, gdje je neophodno prisustvo hirurga i anesteziologa, u nužnim slučajevima.

Meni, kao čovjeku i kao Predsjedniku Kompanije, pomoć Vlade niti je potrebna, niti ću je tražiti. Činim i učiniću sve, da ne otpustim nikoga, da sačuvam poslovnu i finansijsku stabilnost Kompanije, ali neću dozvoliti da nas dezavuišete, da ne kažem ponižavate.

Bolnica za hirurške oblasti sa Porodilištem, kao pravno lice i Specijalistički medicinski centar potrebni su narodu i građanima i mogu služiti kao primjer pametno uloženih sredstava da se obezbjede vrhunske zdravstene usluge, u odnosu na ulaganje u javno zdravstvo, u što je uloženo stotine miliona maraka, od Novog Grada pa do Trebinja, pa danas, kada je prisutna pošast koronavirus, uprkos ogromnih investicija, izgrađenih i opremljenih zdravstvenih objekata, testiranja vršite samo u Banja Luci.

Manje su bitne pare, u konkretnom slučaju, koliko je bitan bar ravnopravan status sa drugima, a ne nepoštovanje, da ne kažem ponižavanje.

Pozdrav,

Predsjednik Kompanije

Navedeno je u otvorenom pismu koje je uputio Rajko Dukić na adresu Rajka Viškovića.

(AdBoksit com)