Ramić: Iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno dodatnih 7 miliona KM za podršku povratka

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je federalni budžet za 2020. godinu kojim su planirana i uvećana sredstva za podršku povratku u BiH u iznosu od sedam miliona KM.

191227062.5_mn
Ovim važnim iskorakom potvrđena je spremnost Vlade Federacije BiH da dodatno podrži usmjerenje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prema zapošljavanju i stvaranju prilika za novu generaciju povratničke populacije”, kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica naglasili su da su javni pozivi realizirani u 2019. godini pokazali da postoji znatno veći interes za provođenje razvojnih projekata od sredstava koja su bila na raspolaganju.

”Već godinama Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobija pozitivne ocjene revizije, procedure javnih nabavki koje provodimo su primjer drugima, a naš tim svakodnevno radi na tome da sve pozive otvorimo i približimo svakom potencijalnom korisniku. Ponosan sam na činjenicu da smo vratili povjerenje u politike povratka, koje za rezultat imaju i ova značajna uvećanja u Budžetu”, dodao je Ramić.

Planirana uvećanja su fokusirana na podršku zapošljavanju, mladim povratnicima, stipendije studentima, subvencioniranje prijevoza učenika, izgradnju infrastrukture, ali i podršku vjerskim zajednicama.

”U proteklom mandatu smo imali dobru saradnju sa svim vjerskim zajednicama. Rezultat saradnje je realizacija projekata vrijednih oko sedam miliona KM i mnoštvo završenih i opremljenih vjerskih objekata. Primjerom u praksi smo pokazali važnost nediskriminacije i jednakog tretmana svih zajednica, te se nadam da će i drugi pratiti takve dobre prakse”, dodao je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u Transferu izdvaja posebna sredstva-stavku za realizaciju programa u Srebrenici, za šta je planirano uvećanje od milion KM u narednoj godini.

”Sredstva za povratak su sada usmjerena ka razvoju, te želimo ohrabriti učešće u tome. Sada imamo na raspolaganju 30 miliona KM za povratak, pozivamo da na svaku tu marku pomoći osiguramo barem marku ulaganja privatnih investitora i poduzetnika ili lokalne zajednice. Vrijeme je da održivi povratak ne gledamo kao socijalnu temu, već kao priliku za razvojne projekte i zadržavanje ljudskog potencijala, nova ulaganja i važne razvojne prilike za svako mjesto širom BiH”, zaključio je Ramić.

(Zvornički.ba)

Pročitaj i ovo...
Loading...