U organizaciji Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije u Zvorniku je danas održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske za predstavnike Grada Zvornika, te opština Osmaci, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica i Milići i druga zainteresovana lica.

Rasprava o Nacrtu zakona o socijalnom stanovanju

Radovan Grajić, predsjednik Radne grupe za izradu Zakona o socijalnom stanovanju, istakao je da je Narodna skupština, 31. januara ove godine, uputila Nacrt zakona u javnu raspravu u trajanju od 60 dana koja se sprovodi u sedam regionalnih centara.

– Ovo je četvrti centar u kome organizujemo Javnu raspravu i do sada su sve pozitivne reakcije na Zakon, kako u smislu da je potreban, tako i u smislu onoga što se njime uređuje. To je Zakon koji u Republici Srpskoj do sada nije postojao, to je novost u jednom modelu socijalnog stanovanja, neprofitnog, za katagerije društvenog stanovanja – rekao je Grajić.

Socijalno stanovanje u smislu ovog zakona je stanovanje određenog standarda, koje se, uz podršku javnog sektora, obezbjeđuje fizičkim licima koja iz različitih, a prvenstveno ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih razloga, nisu u mogućnosti da samostalno riješe stambeno pitanje.

Na današnjoj Javnoj raspravi prije diskusije, prijedloga i zaključaka, prisutnima je prezentovan „Nastanak i razvoj stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog stanovanja u Republici Srpskoj“, „Relevantni faktori koji utiču na model socijalnog stanovanja“ i „Obrazloženje konkretnih rješenja u Nacrtu zakona o socijalnom stanovanju“.

Nacrt zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske dostupan je na zvaničnim internet stranicama Narodne skupštine Republike Srpske http://www.narodnaskupstinars.net i Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije http://www.vladars.net.