Sačinjen izvještaj o pogibiji rudara u jami kod Srebrenice, nisu utvrđene nepravilnosti u radu

Inspektorat Republike Srpske sačinio je izveštaj o pogibiji rudara u jami “Braćan” kod Srebrenice. Tragedija se dogodila prilikom izvođenja radova na podgrađivanju hodnika. Kontrola je pokazala da su ispoštovane mjere zaštite. Radovi u jami “Braćan”, gdje su 22. marta poginuli rudari Slaviša Žugić (44) i Branislav Ostojić (30), izvođeni su u skladu sa tehničkom dokumentacijom i preduzete su sve propisane preventivne mjere zaštite na radu. U Inspektoratu RS navode da je to utvrđeno kontrolom koju su na dan nesreće izvršili republički rudarski i geološki inspektori.

Sačinjen izvještaj o pogibiji rudara u jami kod Srebrenice, nisu utvrđene nepravilnosti u radu

Nesreća u jami “Braćan” kod Srebrenice dogodila se usljed odrona materijala prilikom izvođenja radova na podgrađivanju hodnika, čiji je cilj upravo osiguranje iskopa, sprečavanje urušavanja i zaštita radova i radnika . Iz Inspektorata su naveli da su u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem radovi u jami “Braćan” izvođeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom i da su preduzete propisane preventivne mjere zaštite na radu. Propisane su procedure izvođenja radnih operacija, a radnici su bili upoznati o njima.

S obzirom da je potrebno uraditi uputstvo za sanaciju zarušenog otkopnog hodnika u kojem se dogodila nezgoda, rudarski inspektor je putem Knjige rudarskog nadzora zabranio dalje izvođenje radova u ovoj prostoriji dok se ne izvrši sanacija i osiguraju bezbjedni uslovi za rad, a što će biti potvrđeno i rješenjem inspektora – dodali su iz Inspektorata. U saopštenju se napominje da je dio poslova na podgrađivanju izvršen bez poteškoća dan prije nesreće, a da je rudarski nadzornik u toku smjene u nekoliko navrata obilazio radilište i nije primijetio “trusenje” materijala, niti bilo kakvu promjenu na podgradi prostorije. Rudari Slaviša Žugić /44/ i Branislav Ostojić /30/ stradali su 22. marta u jamskom kopu “Braćan” na području opštine Srebrenica kada ih je zatrpala veća količina materijala.

Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da jama “Braćan” posjeduje rješenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva kojim se odobrava upotreba i korišćenje izgrađenog rudarskog objekta, te da se radovi na eksploataciji izvode na osnovu Glavnog rudarskog projekta eksploatacije preostalih rezervi rude boksita u ležištu “Braćan”.

(Radio Osvit)

Pročitaj i ovo...
Loading...