Friday, June 5#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Sedam osoba optuženo za krijumčarenje 46 migranata, naplatili 70.000 KM


Prati novosti i na fejsbuku!

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv sedam osoba zbog krijumčarenja migranata.

Sedam osoba optuženo za krijumčarenje 46 migranata, naplatili 70.000 KM

Optuženi su Usman-Ali Maksud Ahmed zvani Ali (25, državljanin Pakistana, nalazi se u pritvoru), Alen Amin zvani Kaka (33, državljanin Iraka, nalazi se u pritvoru), Rahim Džaved (24 iz Pakistana, nalazi se u pritvoru), Anela i Adele Čomor (37, Mostar i Stolac), Ane Dumančić (35, Sarajevo) i Aziza Huskovića (56, Stolac).

Optužnica je podignuta u okviru operacije kodnog naziva “Centar“, koju su zajednički više mjeseci provodili Tužilaštvo BiH, Granična policija BiH, zajedno sa drugim partnerskim agencijama u BiH i inozemstvu.

U optužnici se navodi da su se prvooptuženi i drugooptuženi kao organizatori te trećeoptuženi kao član grupe, lažno predstavljali kao migranti, kako bi se kretali među migrantima i ostvarivali kontakte sa osobama koje su spremne platiti veće novčane iznose za ilegalno krijumčarenje prema zemljama EU, te istovremeno kako bi izbjegli da budu otkriveni od organa kaznenog gonjenja.

Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili njihov transport u BiH, smještaj na skrivenim lokacijama, te krijumčarenje prema području Hrvatske, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama, ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan zvaničnih graničnih prijelaza.

Provođenjem istrage utvrđeno je da su optuženi tokom 2018. godine izvršili krijumčarenje najmanje 46 ilegalnih migranata, uglavnom državljana Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije, te ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 70.000 KM.

Optuženi su postupali protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, a počinjenim kaznenim djelima ugrožavana je sigurnosna situacija u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Oni se terete da su počinili kaznena djela organiziranje grupe ili udruženja za počinjenje kaznenog djela krijumčarenja migranata.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Dnevni avaz)

Podijelite nas :

loading...