Ova soÄna voÄka je odliÄan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3. ZahvaljujuÄi snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.
Breskve pomažu zdravlju oÄiju
Boja breskve jasan je znak da su pune vitaminom A, hranjivim materijama koji su važne za zdrave oÄi i super oÅ”tar vid. Vitamin A je zapravo antioksidans koji je sposoban zaÅ”tititi sloj stanica osjetljiv na svjetlost koji se nalazi na zadnjoj strani oÄiju od oÅ”teÄenja. Beta-karoten je odgovoran za zdravlje oÄiju, a breskve sadrže veliku koliÄinu tog antioksidansa.
Ovaj provitamin njeguje i Å”titi mrežnicu oka od slobodnih radikala, te sprjeÄava kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju.
Konzumiranje ovih plodova izvrsno je za kožu
Zbog vitamina C breskve su jako dobre za kožu. Ovaj hranjivi sastojak, koji je snažan antioksidans, Å”titi stanice kože od slobodnih radikala tako Å”to neutralizira Å”tetne molekule. Vitamin C vrlo je dobar u odgaÄanju pojave razliÄitih znakova starenja na koži poput bora i sitnih linija. Vitamin E prisutan u ovom voÄu Å”titi i hidratizira kožu te doprinosi njenom oporavku od oÅ”teÄenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala.
JaÄaju vaÅ” imunoloÅ”ki sistem
Osim Å”to kožu Äini zdravom i mlaÄom, vitamin C jaÄa i vaÅ” imunoloÅ”ki sistem. U danaÅ”nje doba kada su svi izloženi stresu, loÅ”em izboru prehrane, nezdravom naÄinu života i zagaÄivaÄima okoliÅ”a, slabi imunoloÅ”ki sistem definitivno nije dobar izbor. KonzumirajuÄi breskve redovno, vaÅ” imunitet ne mora patiti.
Njihovo jedenje pomaže vam da izgubite kilograme
Pažljivo razmiÅ”ljanje o tome Å”to stavljate u usta je od kljuÄnog znaÄaja ako želite ukloniti neželjene kilograme. Kad vam se pojavi želja za slatkim, posegnite za nekoliko breskvi umjesto za sladoledom ili Äokoladom. Pojedete li jednu breskvu srednje veliÄine, unijeÄete u organizam svega 60 kalorija, a istovremeno Äete ga bogato opskrbiti vrijednim nutritivnim sadržajem.
Zamijenite li povremeno desert ili neki drugi kaloriÄan zalogaj ovom slatkom i ukusnom voÄkom, rezultati neÄe izostati.
Breskve za zdrav kardiovaskularni sistem
BuduÄi da sadrže dobre koliÄine vlakana, redovna konzumacija breskvi može pomoÄi u kontroli visokog holesterola, koji predstavlja riziÄni faktor za nastajanje krvožilnih i srÄanih bolesti.
Breskve sadrže fenolne spojeve koji sprjeÄavaju stvaranje LDL holesterola. Ovo soÄno voÄe je takoÄe bogato antioksidansima koji pomažu u spreÄavanju ulaska molekula masti u vaÅ” krvotok. BuduÄi da ne sadrže zasiÄene masti, može ih se dodati dijeti sa malo masti za optimalno kardiovaskularno zdravlje.
Breskve sadrže fenolne spojeve koji sprjeÄavaju stvaranje LDL holesterola.
PoboljŔavaju zdravlje probave
ZahvaljujuÄi mnoÅ”tvu vode i vlakana prisutnih u ovom ukusnom voÄu, konzumiranje breskvi može pomoÄi u suzbijanju opstipacije. UkljuÄivanjem u prehranu pomaže se isprazniti neÄistoÄe koje se mogu sakupiti duž crijeva, uzrokujuÄi svakojake probleme poput trbuÅ”nih grÄeva i plinova. Vlakna u breskvama takoÄe pomažu smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva.
Konzumiranje njih pomaže u borbi protiv upale
Upala može dovesti do gomile problema, tvrde struÄnjaci. Neki od njih ukljuÄuju rak, srÄane bolesti, osteoporozu, artritis, pretilost i dijabetes. UkljuÄivanje viÅ”e antioksidanata u prehranu pomaže zaustaviti upalu koja se veÄ dogaÄa u vama. Neki od najboljih i najefikasnijih izvora antioksidansa su breskve.
Visoki udio kalija u plodu breskve zaslužan je za spreÄavanje bubrežnih oboljenja kao i za prevenciju Äira na želucu, piÅ”e 1mhealthtips.