Slavko u 93. godini vozi, redovno trči i izgleda 20 godina mlađi

Slavko Pantić iz Oštre Luke sve oduševljava vitalnošću i voljom za životom. Svakodnevno uz reku Sanu rekreativno istrči po nekoliko kilometara.

Slavko 93 godine
Slavko 93 godine

Starost ne određuju godine, već duh, govori Slavko Pantić (93) iz Usoraca kod Oštre Luke , koji svoje komšije i poznanike oduševljala vitalnošću i voljom za životom. Iako je u desetoj deceniji života, svakodnevno rekreativno istrči po nekoliko kilometara i – još uvijek je aktivan vozač, i vozi automobil bez naočara!

Njegov dan izgleda ovako: porani, istrči koji kilometar, zdravo doručkuje, pa onda obavlja automobilom sve što treba za domaćinstvo, prije svega za sebe i suprugu, ali i za druge članove porodice.

– Ja lagano trčim, najčešće uz rijeku Sanu, i to mi prija. Trčim gotovo svaki dan, a trčaću dok god me noge nose – s osmijehom priča vremešni Slavko, kojem na prvi pogled niko ne bi dao godine koje ima.

Vozačku dozvolu ima duže od pola veka. Svakodnevno, za volanom pređe po nekoliko kilometara.

– Idem gdje god zatreba, do Oštre Luke i Prijedora, rijetko vozim dalje, ali ni to mi ne bi bilo problem. Rijetko me zaustavi policija, jer se pridržavam propisa i najbrže vozim 80 kilometara na sat. Ipak, kada vide da sam 1926. godište, uvijek me pitaju: “Ko vam je dao dozvolu?”, ali ja sam je uredno dobio, prošao sve ljekarske preglede i potpuno sam sposoban da vozim – priča Slavko.

Ovaj vitalni penzionisani lugar omiljen je među mještanima. Svako voli da ga sretne i s njim popriča, upita ga za savjet.

Slavko Pantić svakodnevno trči

– Biti aktivan je pola zdravlja. Ako čovek kada ode u penziju, legne u krevet i zatvori se u svoja četiri zida, on je gotov, a ja to nisam htio. Uvijek moraš nešto da radiš, prije svega da se krećeš – savetuje Slavko.

Kaže da rakiju nije probao više od pet decenija, a konzumacija bijelog luka, obavezna je i presudna za zdravlje.

– Od kada sam počeo jesti bijeli luk, stabilizovao mi se pritisak. Najviše volim da jedem puru (kačamak) s mlijekom – ima recept za zdrav život Slavko Pantić, 93-godišnjak kome bi mogli da pozavide i mnogo mlađi od njega.

(nezavisne)

Podijelite nas :