Podzemni grad – sklonište Karađorđevića koji se nalazi u velikom, stenovitom brdu u Malom Zvorniku uskoro bi trebao da bude renoviran, rekao je tokom posjete ovom objektu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić .

Srbijanski ministar Ljajić prilikom posjete Malom Zvorniku obećao rekonstrukciju "Podzemnog grada" (FOTO+VIDEO)

Ovaj objekat predstavlja jedinstvenu cjelinu i kao takav mora da bude stavljen u funkciju turističkog razvoja Malog Zvornika i cijele Srbije, rekao je Ljajić. On je nakon obilaska podzemnog grada Karađorđevića sa predsjednikom opštine Mali Zvornik Zoranom Jevtićem, rekao da je ovo jedinstvena turistička atrakcija koja je, nažalost, u ovom trenutku potpuno neiskorišćena. Ovo je značajan objekat, ne samo po jedinstvenom obliku arhitekture, načinu i mjestu izgradnje, nego i u kulkturno-istorijskom smislu.
Ljajić je istakao da će radovi na rekonstrukciji početi čim bude završena projektna dokumentacija i izrazio nadu da će prvi turisti moći da uđu u ovaj objekat i upoznaju se sa istorijskim detaljima već krajem ove godine. „U prvoj fazi rekonstrukcije podzemnog grada, prvo će biti urađena prostorija u kojoj je održana sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, apartman za kralja, kao i drugi prostori u tom dijelu grada“, rekao je Ljajić i dodao da će se nakon završetka projektne dokumentacije znati koliko će sredstvima biti potrebno za radove.

Srbijanski ministar Ljajić prilikom posjete Malom Zvorniku obećao rekonstrukciju "Podzemnog grada" (FOTO+VIDEO)

Predsjednik opštine Mali Zvornik Dragan Jevtić rekao je da je prije dvije godine u podzemni grad Karađorđevića uvedena električna energija i da opština održava ovo zdanje. On je dodao da će se istovremeno raditi i rekonstrukcija mosta „Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića“, koji preko Drine povezuje Mali Zvornik i Zvornik  za čiju je rekonstrukciju Vlada Srbije odobrila 600.000 evra. U podzemnom gradu Karađorđevića održana je poslednja sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije u noći između 9. i 10. aprila 1941. godine.

skloniste m.zvornik2

U ovim prostorijama svoje poslednje dane u Srbiji proveo je i kralj Petar Drugi Karađorđević od 9. do 12. aprila 1941. Godine, rekao je Vojislav Stamenković iz kabineta predsjednika opštine Mali Zvornik koji je danas ministra Ljajića upoznao sa istorijom ovog objekta . „Radi se o podzemnom skloništu od 3.000 do 5.000 ljudi, oko 5.000 kvadratnih metara prostora, sa oko 75 prostorija, među kojima je kraljevski apartman, soba za održavanje sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, crkva, kraljevski bunar i česme, kao i drugi sadržaji“, pojasnio je Stamenković.
Srbijanski ministar Ljajić prilikom posjete Malom Zvorniku obećao rekonstrukciju "Podzemnog grada" (FOTO+VIDEO)

U podzemnom gradu, osim navedenih prostorija, nalaze i prostorije za smještaj vojske, konjušnice, biblioteke, kantine i drugi sadržaji u ratnim uslovima iz tog vremena. Gradnja podzemnog grada počela je 1930. godine, a prekinuta 1934. godine, nakon atentata na kralja Aleksandra Drugog Karađorđevića, 9. oktobra 1934. godine u francuskom gradu Marseju.

Pogledajte i video prilog posjete ministra Rasima Ljajića:

(Osvit/Malizvornik.info)