Friday, June 5#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Šta jesti ako imate heliko bakteriju


Prati novosti i na fejsbuku!

Heliko bakterija ili, stručno rečeno, Helicobacter pylori je vrsta bakterije koja izaziva čir na želucu i oštećuje sluznicu želuca i tankog crijeva. Heliko bakterija može se prenositi s čovjeka na čovjeka putem izmeta, kontaminirane hrane i vode ili putem bliskog kontakta. Liječi se isključivo koktelom antibiotika, ali i pravilnom ishranom.

Šta jesti ako imate heliko bakteriju

Klice brokule

Neke namirnice mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterije i tako pomoći zdravlju.

* Već je 20 godina poznat antikancerogeni učinak sulforafana, fitohemikalije kojom brokula obiluje. Tokom posljednje decenije objavljene su brojne studije koje pokazuju da brokula i klice brokule, zahvaljujući sadržaju sulforafana, mogu inhibirati rast H. pylori, jednog od glavnih uzročnika karcinoma želuca. Sulforafan nalazimo i u nekim drugim namirnica, poput prokulice, rotkvice i kupusa, pa je to, vjerovatno, jedan od razloga zašto sok svježeg kupusa pomaže i ubrzava iscjeljenje gastritisa.

* Brusnice štite mokraćne puteve tako što smanjuju prianjanje bakterija (E. coli) na unutrašnje zidove mokraćnih puteva pa tako priječe nastanak bakterijskih infekcija mjehura. Istraživanja pokazuju da brusnice, zahvaljujući sadržaju vitamina C i antioksidandsu proantocijanidinu, sprečavaju prianjanje bakterije H. pylori prevenirajući nastanak peptičkog ulkusa. Sok od brusnica potpomaže antibioticima u eradikaciji H. pylori.

* Ekstradjevičansko maslinovo ulje moćno je oružje u borbi protiv H. pylori. Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa polifenola, maslinovo ulje ima antibakterijsko djelovanje. Naučnici vjeruju da je svakodnevna konzumacija maslinovog ulja sasvim dovoljna za borbu protiv H. pylori.

Probiotički spojevi

* Većina osoba jede jogurt, jer im se sviđa okus te namirnice, ali su brojne studije koje su proučavale utjecaj konzumacije jogurta na zdravlje, pokazale da je jogurt mnogo više od ukusne namirnice. Jogurt, naime, blagotvorno djeluje na brojne gastrointestinalne tegobe, a među ostalima, može suzbiti i rast H. pylori u želucu. Rezultati su pokazali da svakodnevno konzumiranje oko pola litra jogurta s dodanim probiotičkim sojevima tokom jednog mjeseca uspješno reducira rast H. pylori.

* Zeleni čaj inhibira aktivnost enzima potrebnog za kolonizaciju H. pylori i, posljedično, štiti od bakterije. Jedna studija je pokazala da unos zelenog čaja prije infekcije H. pylori može prevenirati upalni proces na želučanoj sluznici.

Željezo i vitamin B12

Heliko bakterija može uzrokovati i oslabljenu apsorpciju željeza i vitamina B12 u organizam, što može dovesti do anemije. Čim se heliko bakterija uništi antibioticima, i sposobnost oraganizma da upija ove dragocjene nutrijente postaje sve bolja. Jedite crveno meso, perad, mahunarke i zeleno lisnato povrće.

Manje soli

Ako pored ove bakterije u organizam unosite i velike količine soli, rizik od nastanka raka želuca je sve veći. Istraživanja su pokazala da so ojačava infekciju uzrokovanu heliko bakterijom, koja može prerasti u kancerogeno oboljenje. Smanjite unos soli i izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, koja je obično bogata natrijem, a to se posebno odnosi na konzervisane i gotove obroke. Preskočite slane grickalice kao što su čips, pereci, slani štapići…

Vitamin C

Vitamin C može ubrzati proces oporavka sluznice želuca i smanjiti neželjene efekte liječenja. Kada jednom izbacite ovu bakteriju iz organizma, vitamin C smanjuje prekancerogene promjene u stomaku. Vitamin C nalazi se u većini citrusa, a njime su bogate jagode, crvena paprika i mnogo drugo voće i povrće.

(Mostarski.ba)

Podijelite nas :

loading...