Stara Kasina postaje gradska kuća, biblioteka i muzej prema planu gradske uprave Zvornik...

Gradska uprava u Zvorniku planira kupovinu novog prostora za smeštaj Narodne biblioteke te prostorije za muzejsku zbirku, koja je trenutno pod istim krovom u objektu Kasine u centru grada. Piše portal Blic.rs.

Stara Kasina postaje gradska kuća, biblioteka i muzej
Kasina iz drugog ugla

Iz Narodne biblioteke kažu da su pre za ulaganje u postojeći objekat kako bi kompletan bio doveden u funkciju, a njihov dosadašnji rad je objektu obezbedio reprezentativnost po čemu je Zvornik prepoznatljiv.

Iz Gradske uprave ističu da je kroz odluku Gradske skupštine kreditom obezbeđen novac za nove prostorije za Narodnu biblioteku i muzej.
– Ideja nam je da Narodna biblioteka dobije novi funkcionalan prostor, te da obezbedimo prostor za muzej, jer se muzejska zbirka nalazi pod istim krovom i nema dovoljno prostora da se svi ti predmeti izlože. Na ovaj način bi obe institucije imale odvojene prostore za svoj rad. To još nije konačna odluka jer se razmišlja i o drugim mogućnostima, kao recimo o ideji da se samo nađe adekvatan prostor za muzej – kaže Bojan Ivanović, zamenik gradonačelnika Zvronika.

On je dodao da bi u slučaju sprovođenja ovog projekta zgrada Kasine postala gradska kuća.

– Kasina bi, ukoliko postane gradska kuća, bila namenski prostor za prijeme i druge svečanosti koje organizuje Gradska uprava – zaključio je Ivanović.,

Stara Kasina postaje gradska kuća, biblioteka i muzej
Simbol Zvornika

Direktorica Narodne biblioteke Nega Stjepanović smatra da biblioteci ne treba novi prostor već potpuna adaptacija postojećeg.
– Mi smo u proteklih nekoliko godina uz pomoć lokalne zajednice, ali i brojne vlastite projekte uspeli da uredimo objekat Kasine. Kada bi uredili i potkrovlje i suteren, onda bi ovo bio sasvim uređen objekat u kome ima dovoljno mesta i za biblioteku i za muzejsku zbirnu koja je i sada izložena. Činjenica da smo dva puta nagrađivani za najbolju biblioteku u RS, te druge brojne nagrade potvrda su da mi dobro radimo, da smo u Kasini stvorili reprezentativno zdanje i da bi ono trebalo da ostane na ovom mestu – kaže Stjepanović.

(Blicrs)