Stotine vjernika okupilo se na dovištu Orlić – Pašin put (FOTO+VIDEO)

Veliki broj vjernika danas se okupio na kulturno-vjerskoj manifestaciji “Pašin put-Orlić”. Centralnoj svečanosti koja je održana na lokalitetu dovišta, prethodilo je nekoliko kulturno-vjerskih sadržaja. Organizatori su se ove godine potrudili da obogate sadržaj, pa je početak centralnog događaja upriličen dolaskom bajraktara i konjanika iz Podrinja.

Stotine vjernika okupilo se na dovištu Orlić - Pašin put (FOTO+VIDEO)
Ovom prilikom prisutnima su se obratili i organizatori koji su svim vjernicima uputili selame i poželjeli dobrodošlicu, te istakli značaj ove manifestacije.

“Od 2012. godine ponovo smo na ovom lokalitetu. Prije 100 godina na ovom lokalitetu Bošnjaci su se okupljali, učili dove i prije toga družili se nekim drugim povodima. Ideja za pokretanjem ove manifestacije se javila 2010. godine, a sa realizacijom se krenulo dvije godine kasnije. Bošnjaci sa ovog područja su odlučili da se ponovo okupljaju, a jedan od glavnih sadržaja je i ova vjerska aktivnost. Mi 45 dana imamo raznih aktivnosti, kulturnih, vjerski i sportskih sadržaja”-kazao je Ibrahim Aljić, predsjednik MIZ Kalesija.

Stotine vjernika okupilo se na dovištu Orlić - Pašin put (FOTO+VIDEO)
Ostalo je još nekoliko sadržaja u okviru manifestacije, tako da narednih dana očekuje se i promocija lista “Šeherdžik” u Šeheru, te će biti upriličena i svečanost povodom Dana povratka u Mahali, 23. i 24. augusta.

“Ove godine možemo primijetiti puno veći odziv građana, kao i konjanike koji su došli iz Podrinja da uveličaju ovu manifestaciju, a koji redovno posjećuju Ajvatovicu i slične manifestacije”-dodaje Aljić.

Ispred vjerskog atešea Ambasade Republike Turske prisustvovao je Gokan Aksan, koji je uveličao manifestaciju svojim dolaskom.

“Ovo je prvi put da dolazim u Kalesiju, učestvovao sam na sličnim manifestacijama poput Ajvatovice i Musali u Sanskom mostu, kao i na organizacijama poput onih u Igmanu . Mi se osjećamo svi kao domaći, nama posebno čast predstavlja dolazak ovdje, jer nosimo istu kulturu i tradiciju, nosimo isti miraz i danas osjećam veliku radost”-kazao je Aksan.

Nakon podne-namaza uslijedilo je i nadmetanje u tradicionalnim narodnim igrama; natezanje konopca, bacanje kamena s ramena, natjecanje u atletskim disciplinama.

Stotine vjernika okupilo se na dovištu Orlić - Pašin put (FOTO+VIDEO)

Najbolji u bacanju kamena sa ramena bio je Fadil Hasanović, najbrži u šprintu uz brdo bio je Ibrahim Hasanović koji je bio i najbolji u skok u dalj. U disciplini potezanja konopca ekipi Križevića nije smio niko izaći na megdan, tako da će čekati sljedeću godinu da se okušaju u ovoj disciplini.

Nešto više fotografija možete vidjeti na facebook stranici portala Zvornicki.ba klikom Ovdje!

Organizatori poručuju da će i narednih godina nastaviti tradiciju održavanja ovakvih dovišta.

Šta su zabilježili novinari RTV TK pogledajte u prilogu ispod:

(Neon RTV TK Zvornicki)

Podijelite nas :