Šabački Osnovni sud izabraće elektronskim putem sudiju koji će suditi trojici lekara optuženim zbog smrti Radenka Nikodinovića (8).

SUĐENJE LEKARU ZA SMRT DEČAKA Roditelji: Borimo se da nijedno dete ne doživi Radenkovu sudbinu
FOTO: Blic.rs

Odluku o promeni suda novosadski Apelacioni sud doneo je nakon što su sve sudije iz Loznice odbile da sude doktoru za smrt osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka, preminulog u oktobru 2016. godine od sepse posle preloma ruke.

Do ovakvog ishoda došlo je pošto su tri sudije Osnovnog suda u Loznici “morali da budu izuzeti zbog eventualne pristrasnosti”. Vrhovni sud doneo je odluku da se suđenje obavi u Loznici, ali ono što je usporilo ceo proces i zakazivanje ročišta bila je činjenica da su sudije koje bi trebalo da sude osumnjičenom lekaru uglavnom, njegovi prijatelji ili saradnici jer je poznati ortoped lozničke Opšte bolnice godinama radio i kao stalni sudski veštak.

Imao je samo osam godina kada je preminuo od sepse posle preloma ruke: Radenko Nikodinović
FOTO: S. PAJIĆ / RAS SRBIJA
Imao je samo osam godina kada je preminuo od sepse posle preloma ruke: Radenko Nikodinović

Kako je saopštio Miodrag Atanacković, portparol Osnovnog suda u Loznici, Apelacioni sud je takvu odluku doneo jer “postoje pravni razlozi koji sprečavaju Osnovni sud u Loznici da postupa u konkretnoj pravnoj stvari”.

Roditelji su i ranije tražili da se slučaj prebaci u drugi sud, van Loznice, smatrajući da proces predugo traje. Naročito su razočarani odlukom tri sudije da ne sude lozničkom lekaru.

– Razlozi zbog kojih navodno ne mogu da sude su priče za malu decu! Ti si sudija i tvoj posao je da sudiš, kao što je lekarov posao da leči – kaže Milan Nikodinović, otac preminulog dečaka čija smrt je uzdrmala celu Srbiju.

Kratak je put od Loznice do Šapca, ali do pravde za roditelje nesrećno preminulog dečaka dug i predug. Radenka ništa ne može vratiti, ponavljaju, ali će pravda, i posle 19 meseci od njegove smrti, imati smisla zbog druge dece.

– Sve ovo za nas je previše bolno i teško. Radenko mi nedostaje svaki dan sve više i više. Svesna sam da ga ništa ne može vratiti, ali bar da se to nikome ne dogodi više, zbog toga je naša borba. Valjda će se naći neki sudija koji će presuditi za smrt dečaka koji je imao samo osam godina. Ako se ne nađe takav među šabačkim sudijama, mi smo spremni da idemo dalje – kaže majka Zorica.

Sve je ovo za nas bolno i teško: Milan i Zorica Nikodinović
FOTO: M. ČVORIĆ-GUBELIĆ / RAS SRBIJA
Sve je ovo za nas bolno i teško: Milan i Zorica Nikodinović
 Šabački sud će postupati po predlogu lozničkog tužilaštva koje je zatražilo da se ortoped Dobrivoje Bojanić i dva lekara iz Instituta za majku i dete osude na kazne zatvora od po pet godina zbog nesavesnog lečenja. Zakazivanje ročišta očekuju u najkraćem roku.

Čim predmet stigne u šabački Osnovni sud, deliloca pravde izabraće kompjuter, u nadi da i njega neće sprečiti zakon da postupa, kao što se dogodilo u Osnovnom sudu u Loznici.

– Mi nemamo zvaničnu potvrdu da će predmet biti delegiran Osnovnom sudu u Šapcu. Ukoliko taj predmet stigne ovde, on će biti zaveden na uobičajen način, elektronskim putem. Na taj način se bira i sudija, tako da niko od zaposlenih u Osnovnom sudu u Šapcu nema uticaja na to koji će sudija postupati u određenom predmetu – kaže Ivana Milošević, portparol šabačkog Osnovnog suda, ne ulazeći u tumačenje razloga zbog kojih su lozničke sudije odbile da postupaju.

Oduzeta mu licenca, ali i dalje radi

Sud časti Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju ranije je oduzeo na dve godine licencu doktoru Dobrivoju Bojaniću, ortopedu iz lozničke bolnice. Sudsko veće suda časti utvrdilo je da je Bojanić napravio propuste u vođenju medicinske dokumentacije, zbog čega mu je izrečena disciplinska mera, koja se, kako je navedeno u saopštenju Lekarske komore, odnosi isključivo na postupanja lekara u procesu lečenja i pružanja zdravstvene zaštite, dok je “posledica (smrt deteta) koja je nastupila kao uzrok takvog postupanja, predmet o kome će odlučivati nadležni krivični sud u krivičnom postupku”.

Međutim, dr Dobrivoje Bojanić i dalje radi, jer zvaničan dopis da mu je Sud časti Lekarske komore oduzeo licencu na dve godine nije stigao u lozničku bolnicu, rekli su za “Blic” u ovoj ustanovi.

(Blic.rs)