Smrt 28-godišnjeg Muhameda Vehabovića iz Brijesnice Velike kod Gračanice, koji je preminuo u subotu u jutarnjim satima, i dalje se istražuje.

Sumnjiva smrt mladića iz Brijesnice Velike: Porodica smatra da je Muhamed Vehabović ubijen
Ubijeni mladić iz Brijesnice

Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona potvrdio je za Tuzlanski.ba da je preliminarni rezultat obdukcije pokazao da je Vehabovićeva smrt nastupila usljed zadobijene povrede glave. ˝Saslušavaju se svjedoci i vrše se istražne radnje. Tužilac čeka izvještaj policije iz Gračanice, a također se utvrđuje i mehanizam nastanka povrede˝, izjavio je Arnautović.

Porodica Vehabović sumnja da je Muhamed, kojem je dženaza klanjana u nedjelju, ubijen. Mirnes Vehabović, Muhamedov brat ispričao je šta je čuo da se desilo u petak 13. jula.

˝Radim u inostranstvu i nisam bio prisutan kada se sve to dešavalo, tako da ne znam detalje i poznato mi je ono što su mi roditelji kazali. Naime, brat je bio u kafiću u Brijesnici, a kući su ga donijeli poznanici. U kafiću je valjda izbila tuča, ali ti momci koji su brata donijeli kući, roditeljima su rekli da je malo više popio i ostavili su ga.

Ne znajući da je pretučen, roditelji su ga pokušali otrijezniti, iako kažu da ih nije ni prepoznavao. Također, roditelji nisu osjetili miris alkohola i pomagali su mu da dođe k sebi, umili su ga i ostavili da se smiri˝, navodi Mirnes.

U subotu oko šest sati Muhamed je bio mrtav, a izbezumljeni roditelji pozvali su njegovog amidžu, koji je nazvao Hitnu pomoć i dežurni ljekar iz Doboj Istoka je konstatirao smrt.

˝Rekao je da se tijelo treba prevući u gasulhanu i da se obavi ukop, ali amidža je bio priseban i rekao je da porodica želi da se obdukcijom utvrdi kako je Muhamed umro, jer je bio mlad i jak momak i alkohol mu ne bi mogao naškoditi u tolikoj mjeri da umre. Međutim, i policajci i ljekar su govorili da je to skupo, da obdukcija previše košta i odgovarali su ga od toga. On je insistirao i rekao je da nije važno koliko obdukcija košta, jer želi da zna zbog čega mu je umro bratić. Urađena je obdukcija i potvrdilo se da je brat umro usljed loma lobanje i nagnječenja mozga˝, ističe Mirnes.

On također navodi da iz policije porodici ništa ne govore u vezi sa aktivnostima koje poduzimaju. ˝Zakon će reći svoje. Komšije svašta nagađaju, ali mi ne možemo upirati prstom u nekog i reći ´Ti si taj´.

Mene u svemu tome zanimaju odgovori na brojna pitanja: zašto vlasnik kafića nije reagovao, zašto su poznanici koji su ga donijeli kući rekli da je pio, a ne da je udaren u glavu, zašto odmah nije odvezen u Hitnu, zatim čime, kako i zašto mu je nanesena povreda.

Želim vjerovati da će naša policija i Tužilaštvo otkloniti sve sumnje u vezi sa smrću mog brata i da će krivac ili krivci odgovarati jer moj brat nije bio pas koji je pregažen na putu, a zatim ga je neko ukopao˝, zaključuje Mirnes. (A. S. | Tuzlanski.ba)