Svečanom akademijom obilježen Dan grada i 609 godina postojanja Zvornika (FOTO)

Zvornik danas proslavlja 609 godina postojanja. U zvorničkom Domu omladine održana je svečana akademija, povodom Dana grada, 21 maja, na kojoj su dodijeljena priznanja Grada Zvornika.

Svečanom akademijom obilježen Dan grada i 609 godina postojanja  (FOTO)

Povelja grada, najveće priznanje koje se dodjeljuje, ove godine je uručeno Budimiru Aćimoviću, uspješnom privredniku našeg grada, bivšem načelniku opštine, poslaniku i odborniku, prosvjetnom radniku.

“Mnogo mi znači ovo priznanje. Želim da se zahvalim gradskoj upravi koja traje i koja će trajati još dugo vremena. Ovo priznanje mi je draže jer je Zvornik grad koji napreduje, koji proširuje obdaništa što znači da ima mladih ljudi u njemu i ima privredni napredak”, rekao je Aćimović.

Svečanom akademijom obilježen Dan grada i 609 godina postojanja  (FOTO)
Sadašnji gradonačelnik Stevanović i njegov prethodnik Aćimović

Zlatna medalja “Stanko Nikolić” posthumno je dodjeljena Zoranu Ivanović, profesoru istorije, za doprinos razvoju prosvjete i kulture. Nagradu je primio njegov sin Miloš koji je rekao da je ovo vrlo emotivan trenutak za njegovu porodicu.

”Moj otac je dao veliki doprinosi značaj razvoju prosvete i kulture našeg grada. Ostavio je amanet našem gradu, jedinu ćiriličnu fotomonografiju, knjigu o Zvorniku pod nazivom “Zvornički spomenar”, a takođe na njegov predlog najveće gradsko priznanje nosi naziv Stanko Nikolić”, rekao je Miloš Ivanović.

Svečanom akademijom obilježen Dan grada i 609 godina postojanja Zvornika (FOTO)

Srebrna medalja ”Stanko Nikolić” uručena je Stani Lazarević za doprinos razvoju obrazovanja djece i Milivoju Gajiću za društveno odgovoran rad. Bronzana medalja „Stanko Nikolić“ uručena Slavku Bojiću i Vukašinu Jankoviću za humana djela darivanja krvi, a Ajši Hasanović za posebne rezultate u poljoprivredi, odnosno proizvodnji mlijeka.

Stevanović se zahvalio svima što su uzeli učešća na obilježavanju Dana grada, koji ove godine obilježava 609 godina postojanja. On je istakao da je Zvornik otvoren grad, da njeguje evropske vrijednosti i da je pristupačan svima.

 

Svečanom akademijom obilježen Dan grada i 609 godina postojanja Zvornika (FOTO)
Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Zoran Stevanović je istakao da su pred Zvornikom dani velikih ulaganja i realizacije značajnih projekata.

– Uzimajući u obzir započete projekte i one koji će krenuti do kraja ove godine, mislim da ćemo po prvi put imati veća ulaganja u naš grad nego što je naš godišnji budžet. Cilj nam je da Zvornik vratimo na mjesto najrazvijenijih gradova u regiji te da nastavimo sa realizacijom velikih projekata u samom gradu – rekao je Stevanović i među prvima najavio projekat izgradnje parkinga.

– Ove godine nas očekuje izgradnja parkinga, izbor najboljeg ponuđača i početak radova na novom bloku bolnice, već sljedećeg mjeseca izbor najboljeg ponuđača za rekonstrukciju Mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića, potom dogradnja prostorija za smještaj okružnog suda, pravobranilaštva i drugih sudskih institucija koje su nam vraćene dobijanjem statusa grada te izgradnje nove zgrade Gradske uprave u Zvorniku – rekao je Stevanović i dodao da je jedan od važnih segmenata i završetak stečaja u FG „Birač“.

– Očekujemo da se u toku godine završi stečaj u FG „Birač“, da dođe strateški partner kako bi se „Alumina“, a time i grad Zvornik intenzivnije razvijali. Pitanje naše toplane takođe je vezano za završetak stečaja u FG „Birač“ i vidimo da se taj kraj nazire, srećni smo zbog toga i očekujemo da će se to vrlo brzo završiti kako bi „Alumina“ krenula putem kojim treba da ide – istakao je Stevanović i dodao da je Zvornik puno uložio i u mlade te da više nema listi čekanja za vrtić nakon otvaranja novog objekta u „B blokovima“.

– Posebno mi je drago zbog stipendiranja naših studenata jer ne može mnogo gradova da se pohvali činjenicom da ima preko 150 studenata na prestižnim državnim fakultetima u zemlji i okruženju koji imaju prosjek ocjena iznad 8,5, kao što to ima Zvornik – zaključio je Stevanović

Svečanom akademijom obilježen Dan grada i 609 godina postojanja Zvornika (FOTO)
U kulturno-zabavnom programu su učestvovali članovi Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“, orkestar i solisti Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“, Dječiji hor „Zvončići“ te recitatori.

Povodom dana Grada, gradonačelniku i građanima čestitke su uputili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjenik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Svečanom akademijom obilježen Dan grada i 609 godina postojanja Zvornika (FOTO)

Stigle su česstite i od ministra u Vladi Republike Srpske Srebrenke Golić i Alena Šeraniće, te Trećeg pješadijskog puka Republika Srpska. Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Sremske Mitrovice, Loznice i Malog Zvornika, te opština iz okruženja.

Podijelite nas :