TRAJE UNIŠTAVANjE „VISKOZE“ – Pao rezervoar u „Celulozi“

Ko je rekao da u upropašćenoj „Viskozi” neće ostati ništa od metala i da će biti „počišćena“ do poslednjeg šrafa, nije pogrešio. Slika fabrike koja je postala groblje pustih pogona menja se iz dana u dan, naočigled svih koje put nanese pored nje.

TRAJE UNIŠTAVANjE „VISKOZE“ –  Pao rezervoar u „Celulozi“
Ove sedmice od nekadašnja dva velika rezervoara mazuta kod fabrike celuloze ostao je jedan. Drugom se krov sastao sa tlom. Ko je češće prolazio, i obraćao pažnju, mogao je primetiti da je lim kojim su bili obloženi najpre skinut sa krova, a onda je počelo i skidanje stranica. U jednom momentu izgledalo je da rezervoari levitiraju, onako rastureni kao da je u njima pukla neka ekplozivna naprava. Sada je jedan definitivno pao, a pitanje je kada će i drugi. „Izvođači radova“ teško da su ovaj, poprilično veliki, posao mogli obaviti u tišini, ili pod okriljem mraka, tako da je neko nešto morao, ako ne videti, a ono sigurno čuti. Naročito pad rezervoara. Uostalom, to rasturanje nekadašnjih „Viskozinih“ fabrika toliko traje da je valjda postalo „normalno“. To što u fabrikama još uvek ima opasnih materija, u „Celulozi“, na primer, lugova, nikoga nije briga. Doduše, prilikom poslednjih poseta Loznici krajem minule godine i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i premijerka Ana Brnabić rekli su da je posle uklanjanja opasnih materija iz FAK-a ove na redu „Viskoza“. To bi bio prvi, značajan, korak ka rešavanju dugogodišnjeg ekološkog problema, ali javnost još nije čula tačno kada i kako, niti šta će biti sa prostorom nekadašnje fabrike koji zauzima nekoliko desetina hektara i na kojem je gomila ruiniranih građevina.

TRAJE UNIŠTAVANjE „VISKOZE“ –  Pao rezervoar u „Celulozi“

Kako neko reče, dobro je dok ne počnu da padaju dimnjaci, a pošto i na njima ima šta da se skine ništa nije nemoguće. Nedavno je oboren toranj kod rekuperacije, sada jedan rezervoar…

TRAJE UNIŠTAVANjE „VISKOZE“ –  Pao rezervoar u „Celulozi“

(Lozničke novosti)

Pročitaj i ovo...
Loading...