Skidanje leda brisačima i prskanjem vjetrobrana, ne samo da nije previše efikasno već i izaziva štetu, a to je ono što mnogi vozači rade.

Trikovi za lakše skidanje leda sa automobila
Arhiv

Uz to može se pokvariti elektromotor ili mehanizam, a brisači se oštećuju.

Komad kartona i dvije čarape mogu vas spasiti od neugodnog jutarnjeg čišćenja automobila koje oduzima dosta vremena i živaca.

Postavite li karton naveče na vjetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a čarape na metlicama brisača spriječiće njihovo zamrzavanje i lijepljenje na staklo. Ako tako nešto niste napravili, čišćenju pristupite ispravno.

Ako su brisači koje želite pokrenuti ‘zalijepljeni’ za staklo može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove. Vrata ne treba otvarati na silu, nego s osjećajem, kako ne biste oštetili gumenu brtvu oko vrata, piše “24sata”.

Ako ne očistite snijeg sa krova ili poklopca motora, postajete velika opasnost za sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju. Snijeg koji leti sa vašeg automobila smetaće drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno zaslijepiti zbog čega lako možete izazvati udes.

Takođe, motor tokom zime zahtijeva duže vrijeme kako bi postigao radnu temperaturu pa ga tako nemojte odmah tjerati u visoke obrtaje.

Dok čistite auto upalite motor, ali nemojte bez potrebe sjediti u njemu i čekati da se zagrije. Motor će puno lakše dostići radnu temperaturu dok vozite.

NE ZAMRZAVA – Ako vaš auto nema sistem daljinskog otključavanja i zaključavanja, jednostavno u otvor brave možete našpricati tečnosti za podmazivanje, poput spreja WD40.

URADI SAM – Ako ne želite da stružete stakla, kod kuće napravite tečnost za odleđivanje stakala koju samo pošpricate po ledu. Pomiješajte litru alkohola, decilitar vode i jednu čajnu kašiku deterdženta za pranje suđa. Takođe možete pomiješati alkohol i vodu u omjeru 2:1.

ČUVA ŽIVOT BRISAČA – Kako ujutro ne biste pronašli brisače “zalijepljene” za vjetrobransko staklo, možete navući stare čarape na brisače. Osim toga, možete jednostavno podići brisače.

BOLJA PREGLEDNOST – Spoljni retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih takođe ne biste morali strugati, jednostavno omotajte plastičnu vrećicu oko retrovizora te tako spriječite zaleđivanje ili ih možete očistiti prethodno navedenom tečnošću.

NEMA STRUGANJA – Često možete vidjeti kako vozači stavljaju karton na stakla tokom zime. Upravo to je odlično je rješenje za sprečavanje zaleđivanja pa tako ujutro nećete morati strugati stakla. Takođe možete koristiti i stari ručnik. Osim što ćete si olakšati, smanjujete šanse da oštetite stakla strugalicom.

ALTERNATIVA – Ako se nađete bez strugalice ili nekih od navedenih alternativa,  a stakla su vam zaleđena, jednostavno posegnite za bankovnom karticom i ostružite stakla.

UPIJA VLAGU – Stakla se zimi često magle, a to najlakše možete riješiti tako da stavite pijesak za mačke u staru čarapu te je stavite u unutrašnjost auta. Pijesak za mačke odlično upija vlagu.

(24sata.hr)