Potpisan ugovor opštine Mali zvornik sa firmom „Bauwin Decor“ Beograd što znači da u Brasini od februara 2018. godine počinje proizvodnja PVC stolarije.

Turci investiraju u Mali Zvornik, od februara kreće proizvodnja u Brasini
Predstavnik kompanije Yavuz i predsjednik opštne Mali Zvornik

Uz posredovanje našeg sugrađanina Amira Halilovića, tehničkog savetnika kompanije ,,Yavuz’’, maksimalnu podršku lokalne samouprave u Malom Zvorniku i profesionalnu saradnju filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Malom Zvorniku, objekat „Končara“ u Brasini postaje pogon internacionalne kompanije.

Neizostavni deo svih lokalnih predizbornih programa i obećanja, naoko uništen, otpisan i zarastao u šiblje, oštećenog krova, konačno je uređen, nije više ruina i spremno je dočekao investitora. Opština je ovaj poslovni prostor nedavno u potpunosti renovirala, a radi njegove zaštite i očuvanja uvela dvadesetčetvoročasovni video nadzor. Objekat sa zemljištem na kojem se nalazi zauzima površinu od oko 1700 m2 i pogodan je za organizovanje različitih proizvodnih delatnosti.

Sklapanjem ugovora o davanju u zakup poslovnog prostora u Brasini, Opština Mali Zvornik danas je zvanično ustupila halu bivšeg pogona „Končara“ međunarodnoj kompaniji „Yavuz“, koja će u njoj do kraja februara pokrenuti proizvodnju PVC stolarije i zaposliti 16 radnika sa područja malozvorničke opštine.

Nakon potpisivanja ugovora, koje su u sali Skupštine opštine Mali Zvornik obavili predsednik opštine Zoran Jevtić i direktor firme Jasmin Kurtanović, usledio je razgovor poslodavca sa potencijalnim radnicima, na osnovu kojeg će biti vršen izbor radnika za zaposlenje u prvom krugu.

Na razgovor za posao, organizovan u saradnji ove firme sa opštinom i Nacionalnom službom za zapošljavanje (NZS), odazvalo se oko 60 nezaposlenih. Obraćajući se okupljenima, predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da ovo veliki dan za opštinu Mali Zvornik, u kojoj nije bilo značajnijeg pokretanja privrede i zapošljavanja od devedesetih godina prošlog veka do danas.
„Za sve nas današnje potpisivanje ugovora veliki je i važan događaj, jer nam pruža mogućnost za dugoročno zapošljavanje radnika u Malom Zvorniku. U prvom krugu, do februara, kompanija „Yavuz“ u Brasini zaposliće 16 radnika. Naredne godine poslodavac planira da primi još 14 lica i tako svake sledeće godine“, rekao je Jevtić i dodao da će opština učiniti sve što je u njenoj moći, a što je u zakonskim okvirima, da kompaniji omogući povoljne uslove za poslovanje i proširenje proizvodnje.

„Planiramo proširenje industrijske zone. Trudimo se i tražimo nove prostore i nove mogućnosti, ne samo za ovog već i za druge investitore. Ova i sledeća godina su ključne za zapošljavanje“ rekao je Jevtić i podsetio prisutne na reči predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je, tokom posete Loznici u septembru, izjavio da će Mali Zvornik, kao devastirana opština, radi podsticanja razvoja privrede imati pravo na veće beneficije za investitore pri zapošljavanju radnika, te da će se lično angažovati i založiti za dovođenje investitora u Mali Zvornik i ubrzani privredni razvoj opštine.

Na kraju svog izlaganja Jevtić je predstavnicima kompanije „Yavuz“ poželeo dobrodošlicu u Mali Zvornik i istakao da se nada dugoročnoj i uspešnoj saradnji.

Otvaranje pogona za proizvodnju stolarije u Brasini opština Mali Zvornik podržaće preko programa subvencija za zapošljavanje, u okviru kojeg sa 200 hiljada dinara po zaposlenom finansira novootvorena radna mesta.

Vlasnik kompanije Mustafa Javuz rekao je da je odluka o preseljenju fabrike, koja u Srbiji posluje pod imenom „Bauwin decor“, iz Novih Banovaca u Mali Zvornik doneta zbog povoljnijih uslova poslovanja, državne pomoći, povoljnog rentiranja prostora, radne snage ali i lokacije, koja je za firmu o strateškog značaja.
„Mali Zvornik je za nas strateški važno mesto, zbog blizine proizvodnih pogona koje kompanija ima u Bosni i Hercegovini“, rekao je Javuz i dodao da će radnici odabrani za zaposlenje odmah biti primljeni u radni odnos, te da će iz radnog odnosa ići na obuku za posao u neku od fabrika u Bosni, u matičnoj fabrici u Brčkom ili u Srebreniku.

„Yavuz“ u Srbiji posluje pod imenom Kompanija Bauwin Decor d.o.o. Osnovana je 2015. godine u Beogradu, kao deo međunarodne grupacije “Yavuz Internacional Company”, koja ima preko 60 poslovnica u svetu i 1000 zaposlenih. Kompanija se bavi proizvodnjom, prodajom i pružanjem svih usluga iz oblasti aluminijumske i PVC stolarije. PVC profile i PVC stolariju proizvode pod brendovima ,,Bauwin“ i ,,Kirchberger“. Osim toga, kompanija ,,Yavuz“ proizvodi i prodaje roletne, komarnike, sekciona garažna vrata, ravne i dekorativne panele za vrata, drvena sobna vrata i drvene garnišne. U ponudi imaju i limena garažna vrata, blindirana vrata, ALU žaluzine, ALU i PVC klupice, zebra zavese, trakaste zavese, poliuretanske pene, silikone i lepkove.

Javuz je naveo da kompanija, čiji je vlasnik, ima deset različitih sektora proizvodnje, da u više pogona u Bosni i Hercegovini zapošljava oko 400 radnika, te da je to brojka koju želi da dostigne i u Srbiji. On se pohvalio da kompanija na području Bosne i Hercegovine svake godine poveća proizvodnju, prodaju i izvoz za 20 posto.

Javuz je saopštio da će pogon u Malom Zvorniku proizvoditi PVC stolariju, ali da je u budućnosti u planu i proizvodnja drvene stolarije. Za obavljanje delatnosti potrebni su prvenstveno stolari, ali i radnici mašinske struke i staklari. Da konkurišu za posao u ovoj firmi mogu i lica koja nemaju navedenu stručnu spremu, a voljna su da se prekvalifikuju i rade u proizvodnji stolarije.

Prema njegovim rečima, komapanija je u otvaranje pogona u Malom Zvorniu uložila oko 100 hiljada evra, što je iznos koji planira da uloži i sledeće godine, a da 2019. godine, ukoliko poslovna klima ostane povoljna, planira otvaranje još jednog pogona u Malom Zvorniku.
Navedeni poslovni plan predstavlja novu šansu za radnike koji ne budu angažovani u okviru prvog kruga zapošljavanja u ovoj firmi, a pogodnodnosti koje mogu značajno doprineti njegovoj realizaciji tiču se državne pomoći koju će poslodavac, osim preko opštinskih subvencija za zapošljavanje, moći da ostvari i putem programa besplatne obuke radnika kod poznatog poslodavca, od marta 2018. godine, preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto galerija: Mali Zvornik Info
Naslovna fotografija: Opštinska uprava opštine Mali Zvornik