Menadžment kompanije “ Alumina” je i ove godine  organizovao tradicionalnu  konferenciju za štampu na kojoj su sumirani rezultati rada u 2017 godini.

U “Aluminu” u 2017 godini investirano 25 miliona KM

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Milorad Motika izjavio je danas da je za „Aluminu“ 2017. godina bila jako burna i sa aspekta razvoja i sa aspekta događaja, koji su pratili ovu kompaniju tokom godine.

                                                               29 12 2017 Alumina 3

Motika je podsjetio da je izgrađen pogon za proizvodnju finoprecipitiranih hidrata , pogon za proizvodnju silica gela i specijalnih zeolita , kao i CNG stanica za komprimiranje gasa , portirnica za teretni saobraćaj i objekat dječijeg vrtića u kojem trenutno boravi 125 mališana .

“ Alumina će imati dobar finasijski kraj godine  jer smo uspjeli posle blokade računa u aprilu mjesecu da izvršimo konsolidaciju fabrike , stabilizujemo proizvodnju i isporučimo kupcima svu robu po ugovorima   “ rekao je Motika, dodajući da je sve navedeno donijelo dobar rezultat na kraju godine  te će  prema nekim predviđanjima dobit na kraju godine iznositi oko 10 miliona KM.                 Motika je rekao da je u „Aluminu“ u ovoj godini investirano oko 25 miliona KM i pojasnio da  kompanija nije dizala kredite, jer je ulagala u razvoj vlastita sredstva. „Izgrađeni objekti za proizvodnju precipitiranih hidrata i za proizvodnju silika gela su u septembru i oktobru ove godine pušteni u proizvodnju i već se iz njih isporučuje roba kupcima“, rekao je Motika.

Ističući da je firma „Zeohem“ iz Švajcarske izgradila istoimenu firmu, koja se nalazi preko puta „Alumine“, počela sa radom, Motika je rekao da ta firma koristi robu iz „Alumine“ i da je zaposlila pedesetak radnika, što je sveukupno rezultiralo da se u ovoj godini u ova dva kolektiva zaposli oko 400 novih radnika.  Govoreći o planu proizvodnje za 2018. godinu, Motika je rekao da je plan jako ambiciozan i da se planira napraviti još jedan, malo veći, proizvodni objekat kako bi se mogli proširiti proizvodni kapaciteti.  „Svi novoizgrađeni objekti, na našu sreću, rade za poznate kupce, ali je problem u tome što nemamo dovoljno kapaciteta za te proizvode, zbog čega se mora dalje krenuti u izgradnju novih objekata i nove opreme za sledeće faze prerade“, rekao je on.

                                                      alumina-sastanak 2

Krenuli smo sa projektovanjem  i brzo ćemo početi da izvodimo  radove na novim objektima, tako da će 2018. godina biti gradilište u „Alumini“ kako bi se sve planirano završilo i time kompletirao proizvodni proces, koji bi trebalo da izađe na nivo od nekih 50.000 tona precipitiranih hidrata.  „Ugovarajući proizvodnju za 2018, imamo dio proizvodnje ugovoren i za 2019. godinu, čime idemo malo bržim koracima naprijed . Nadamo se da će 2018. godina riješiti problem stečaja Fabrike glinice ‘Birač’ i napokon izaći iz tih nekh problema“, rekao je Motika.  On je istakao da presuda o stečaju može biti ovakva ili onakva, ali mora da bude riješena u nekom skorijem vremenu. „Rješenjem problam stečaja, riješiće se problem hipoteke, odnosno biće riješen problem mogućnosti podizanja kredita, jer nam to izuzetno odgovara  u ovom vremenu da brže, ne čekajući vlastite pare iz proizvodnje, idemo u susret događajima, da možemo da se zadužimo kreditno kako bi gradili nove proizvodne pogone, jer tržište ne čeka“, pojasnio je predsjednik Upravnog odbora „Alumine“.
Motika je naglasio da je kompanija „Alumina“ na današnji dan prisutna u 44 zemlje, odnosno svoje proizvode plasira na sve kontinente, da nema problema prodaje, ali ima problem da ne može da proizvede koliko može da proda. Direktor , Razvoja i kontrole kvaliteta Zoran Obrenović je istakao da je Alumina u ovoj godini uradila osam novih proizvoda što znači da je kraj ove godine završen sa ukupno 22 proizvoda koja izlaze iz naših pogona. On je istako da je plan da se naredne godine uradi još osam novih proizvoda  i godina zaokruži sa proizvodnjom od ukupno 30 proizvoda . On je naglasio da je kompanija Alumina napravila ogroman iskorak jer je  u 2013 godini  proizvodila svega pet proizvoda

Direktori Proizvodnje i marketinga Radislav Filipović je istakao da je Alumina ove godine uspjela da proširi svoje tržište na  Južnu Afriku I Južnu Ameriku , plan za narednu godinu je da se Aluminini proizvodi plasiraju i na tržište Japana.  Konferenciji za novinare prisustvovali su direktori Zajedničkih poslova Mile Matić i Održavanja i investicija Milomir Maksimović.

(Zvornicki.ba)