Friday, May 29#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

U NEČUVANOJ ‘’VISKOZI’’ – Oboren toranj rekuperacije


Prati novosti i na fejsbuku!

Metalni toranj pogona rekuperacije, koji je pripadao fabrici celvlakna, oboren je i u toku je njegovo rasturanje na manje delove.

U NEČUVANOJ ‘’VISKOZI’’ – Oboren toranj rekuperacije

Na licu mesta danas je bilo nekoliko ljudi koji nisu hteli pred foto-aparat, ali više komada isečenih metalnih ploča ukazuje na to da je ova metalna grdosija, teška nekoliko tona, interesantna ‘’sakupljačima’ sekundarnih sirovina.

U NEČUVANOJ ‘’VISKOZI’’ – Oboren toranj rekuperacije

Bivši radnik ‘’Celvlakna’’ kaže da je oboreni objekat bio filter-toranj, visok do dvadesetak metara, za izuzetno opasni CS2 (ugljen-disulfid) i da je veoma rizično tu bilo šta seći, posebno ako se to čini nestručno i bez odgovarajućih mera opreza. Inače, na nekadašnjoj kapiji broj jedan nema kapije, portirnica je razvaljena, kao i bivši restoran i upravna zgrada fabrike dok na nekadašnjim halama ‘’Svile’’ i ‘’Celvlakna’’ odavno nema krovova. Neobezbeđena, poharana fabrika godinama je prepuštena na milost i nemilost onima koji su rešili da je ogule do poslednjeg šrafa i od nje ostave samo gole zidove.

U NEČUVANOJ ‘’VISKOZI’’ – Oboren toranj rekuperacije

Fabrika je, inače, u nadležnosti Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, a u njoj još uvek ima opasnih materija. Lozničane može da ohrabri izjava premijerke Ane Brnabić, data prilikom otvaranja Kur-salona, da je posle uklanjanja opasnih materija iz FAK-a, krajem prošle godine, ove na redu ‘’Viskoza’’.

(Lozničke novosti)

 

Podijelite nas :

loading...