Gradska uprava Zvornik u saradnji sa UNICEF-om sprovela je projekat „Unapređenje mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje osjetljivih grupa stanovništva“.

 U suvenirnici izloženi proizvodi iz radionica dekupaža i izrade nakita
Jedan dio izloženih radova

U okviru projekta realizovane su radionice dekupaža i za izradu nakita u kojima je učestvovalo 19 lica sa problemima mentalnog zdravlja, majke djece sa smetnjama u razvoju, samohrane majke i žrtve nasilja.

Njihovi proizvodi koji su nastali u toku radionica danas su izloženi u posebnom izložbeno-prodajnom prostoru u suvenirnici zvorničke Turističke organizacije. U ovom prostoru oni će moći da izlažu svoje rukotvorine i u narednom periodu.

Jedna od učesnica radionica, Branka Ivanović, istakla je značaj što je kroz radionice naučila da pravi nakit i ukrašava predmete dekupažom, jer se nada da će joj to donijeti određeni prihod.

– Hvala Gradskoj upravi i UNICEF-u koji su mi omogućili besplatnu obuku, naučila sam puno toga što ranije nisam znala i nastaviću da se bavim izradom nakita i dekupažom. Puno mi znači i to što su nam proizvodi izloženi u Turističkoj organizaciji gdje će se naši sugrađani i turisti upoznati sa našim proizvodima – rekla je Ivanovićeva.

Ivana Đokić Milanović iz Turističke organizacije izrazila je zadovoljstvo što je kroz ovaj projekat pružena mogućost učesnicima radionica da pokažu svoju kreativnost.

– Suvenirnica Turističke organizacije grada Zvornika je dobar primjer kako lokalno stanovništvo kroz turizam može ostvarivati dodatan izvor prihoda. Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati uspješnu saradnju sa predstavnicima udruženja koji su bili uključeni u radionice i da ćemo dobiti još mnogo lijepih i originalnih suvenira Zvornika – rekla je Đokić Milanović.
Projekat „Unapređenje mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje osjetljivih grupa stanovništva“ imao je za cilj da se zainteresovani predstavnici osjetljivih grupa obuče za izradu nakita i proizvoda rađenih dekupaž tehnikom, te da kroz prodaju ostvare prihode.

Ukupna vrijednost projekta je 18.887 KM od čega je oko 21 posto obezbjedio Grad Zvornik, a oko 79 posto UNICEF.