U Zvorniku na Dan prava radnika 1.maja 2019.godine nezaposleno 8500 osoba

Na području Zvornika nezaposleno je blizu 8500 lica, potvrđeno je u Birou za zapošljavanje. Prema riječima Gorana Petrovića, šefa Biroa za zapošljavanje Zvornik, 4000 lica aktivno traži posao, dok su ostala lica na evidenciji Biroa zbog nekih drugih prava i obaveza. Na međunarodni Dan prava radnika 1.maja 2019.godine u Zvorniku je zvanično nezaposleno 8500 osoba sposobnih da radi.

U Zvorniku na Dan prava radnika 1.maja 2019.godine nezaposleno 8500 osoba
Goran Petrović

Petrović ističe da je najviše nezaposlanih KV radnika, NK, i lica sa srednjom školom. Deficitarna zanimanja su i dalje smjerovi tehničke struke, mašinska, građevinski i saobraćajni inžinjeri, doktori.

Od srednjih škola, potreba od strane poslodavaca, najviše je iskazana za zanimanja koja su vezana za proizvodnju, najviše u obućarstvu i tekstilu. Na evidenciji Biroa u Zvorniku, kada je u pitanju srednja škola najviše ima lica koja su završila gimnaziju i ekonomsku školu i svake godine se taj broj povećava.

U toku godine varira broj zapošljavanja preko Biroa, zavisnosti od perioda godišnjeg doba. Najviše zapošljavanja je tokom ljetnih dana, rekao je Petrović.

Ranijih godina se pretpostavljalo da je broj nezaposlenih ljudi daleko veći od onog kojim raspolaže Zavod za zapošljavanje, danas se smatra da je broj daleko manji zbog sve većeg odliva radne snage u zemlje zapadne Evrope.

(Radio osvit)

Pročitaj i ovo...
Loading...