Saturday, June 6#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

U Zvorniku održan Prvi festival sevdalinke “Drino vodo”, svi uživali u vrhunskom muzičkom spektaklu


Prati novosti i na fejsbuku!

Posjetioci Doma omladine u Zvorniku, danas u kasnim poslijepodnevnim satima, mogli su više od tri sahata  da uživaju u prvoklasnoj izvedbi onog jednog od naljepšeg što naša domovina ima, odnosno u sevdalinci.

U Zvorniku održan Prvi festival sevdalinke “Drino vodo”, svi uživali u vrhunskom muzičkom spektaklu
“Drino vodo”

Dom omladine je bio prepun, a publika je zajedno sa izvođačima svaku pjesmu gromoglasno pjevala i ispraćala velikim aplauzima.

Organizator Prvog festivala sevdalinke u Zvorniku bilo je Udruženje građana “PiK” iz Križevića, a sa pripremama za isti, započeto je još u mjesecu februaru. Projekat je podržao i sam Grad Zvornik, sa gradonačelnikom g-dinom Zoranom Stevanovićem, koji je ukratko i obratio prisutnima i otvorio Prvi festival sevdalinke.

Danas je uistinu malo bile priče, a više pjesme. Program su vodili Zvorničanka Subhija Ibrahimović i neprevaziđeni Enver Šadinlija.

Prisutnima se obratio i predsjednik Skupštine grada Zvornik, g-din Mersad Mehmedović, koji je istakao posebnu želju da se ne stane samo na ovom Prvom festivalu, nego da i u budućnosti se nastavi sa organizivanjem festivala, jer sevdalinka je nešto posebno i jedinstveno što naša domovina ima. Istakao je i podršku u svemu što može doprinjeti da ovaj Festival postane i tradicija u Zvorniku.

Slobodno možemo reči da je Udruženje “PIK” iz Križevića opravdalo sva očekivanja posjetilaca i iz Udruženja poručuju da će nastaviti raditi na tome da ova i slične ovakve manifestacije u budućnosti budu tradicionalne.

Festival je pjesmom otvorila mlada i prekrasna Alma Subašić.

Publiku na noge digao je Esed Kovačević sa pjesmom Hej, došla Drina…

Ekploziju emocija i aplauza izazvala je i Hasiba Agić, posebno sevdalinkom Tebi majko misli lete.

Na festivalu pjevala je i Refija Muslić sa pjesmom Snijeg pade na beharno voće.

Pjevala je i predivna Ramiza Milkunić, te i drugi izvođači naše prekrasne sevdalinke.

Zadovoljan prvim festivalom je i Fadil Hrustanović iz Križevića sa prebivalištem u austrijskom gradu Salzburgu. Sretan sam zbog svega urađeno i viđenog. Sve je bilo na visokom i vrhunskom nivou, prisutni su mogli uživati u viđenom, a oni koji nisu došli danas puno su propustili. Vjerujem da će ovo prerasti u tradiciju jer sevdalinka pripada Zvorniku i iznimno sam zadovoljan što sam kao pojedinac dio ovog Udruženja koje je napravilo danas jedan historijski momenat koji će ostati zapisan svijetlim slovima u historiji Zvornika. Rekao je Hrustanović koji je jedan od začetnika ideje osnivanja Udruženja “PIK” koje je bilo glavni nosilac današnjih aktivnosti.

Veliko oduševljenje među publikom izazvao je doajen sevdalinke Esad Kovačević koji je među vodećim kompozitorima narodne muzike, ali i istraživača sevdalinke, o prvom festivalu sevdalinke u Zvorniku Kovačević je rekao:

U Zvorniku je zaista bilo prelijepo, u publici su se mogle vidjeti suze radosnice, ali vjerujte da smo svi mi koji smo imali priliku da večeras nastupimo isto to osjećali i dijelili smo tu emociju. Sevdalinka je pjesma ove zemlje ovog naroda i treba nam što više ovakvih događaja. Nadam se da će festival prerasti u tradiciju i da ću imati priliku nastupiti na još većim festivalima u Zvorniku koji će razvijati sevdalinku. Rekao je Kovačević.

U publici je bio i Ringo Hamidović, pjevač bogate muzičke karijere koji zbog bolesti nije bio u mogućnosti da nastupi. Hamidović je o koncertu u Zvorniku rekao:

Sevdalinka je pjesma koja spaja ljude, pjesma koja pripada svima i ovo je mali korak za sevdalinku kao muzički pravac, ali zasigurno veliki korak za Zvornik i ljude na ovim prostorima. Vrhunski festival, vrhunski izvođači, sve je bilo odlični i jako me žalosti zbog nemogućnosti da nastupim i na taj način dam svoj doprinos. Toliko je bilo dobro da sekunde ne žalim zbog prevaljenih stotina kilometara da dođem do Zvornika i uživam u izvedbama sevdaha. Rekao je Hamidović

U nastavku pogledajte i foto galerija koju smo pripremili za Vas.

Snimci su urađeni i emitovani su uživo preko portala Zvornički.ba, a fotografije su rezultat rada naših novinara – podrinjemedia.ba

Komplet festival je snimala TV kuća, TV Podrinje iz Janje, te ćete ih moći pogledati u doglednom periodu na ovom kanalu, kada počne emitovanje nove TV kuće.

(Podrinje media/Zvornicki.ba)

Podijelite nas :

loading...