Saturday, June 6#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

U Zvorniku odvrnut ventil, nove isporuke gasa već idu ka Sarajevu


Prati novosti i na fejsbuku!

Maratonski razgovori u zgradi Vlade FBiH sinoć su rezultirali potpisivanjem novog ugovora za nesmetan transport gasa iz Srbije preko Zvornika do Sarajeva. Ventil je odvrnut već jutros, potvrdio je za Klix.ba direktor Gas prometa Milomir Draganić.

U Zvorniku odvrnut ventil, nove isporuke gasa već idu ka Sarajevu
FOTO: Ilustracija

“Ventil je odvrnut, gas je pušten i više nema nikakvih problema. Razgovori su bili teški i maratonski, ali je na kraju sve dobro”, rekao je Draganić.

U utorak ujutro u zvorničkom postrojenju kompanije Gas promet je obustavljen transport gasa prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu, a razlog je bio neobnavljanje ugovora koji je istekao 30. septembra.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić je nakon sedam sati pregovora rekao da je postignuto ono o čemu je odavno pregovarano.

“Samo ćemo nastaviti raditi po nekim novim uslovima i ugovorima. Gasa ima, kao što ga je bilo do ove minute”, rekao je direktor BH-Gasa.

Za razliku od njega, direktor kompanije Gas promet Milomir Draganić je potvrdio da je problem postojao i da je bilo ugroženo snabdijevanje gasom zbog nedefinisanja uslova transporta između dvije kompanije, ali da se na kraju pronašao kompromis.

Ministar energetike RS-a Petar Đokić, iako se nalazi na službenom putu u Moskvi, učestvovao je telefonski u jučerašnjim pregovorima i doprinio pronalasku rješenja.

“Pomagao sam koliko sam mogao da imamo rješenje. Bio sam uključen u sve i sve se uspješno završilo, izjavio je za Klix.ba.

Dogovor je postignut uz posredovanje predstavnika Evropske unije i Ambasade Rusije u našoj zemlji.

(Klix)

Podijelite nas :

loading...