Udruženje građana “PIK” organizuje ovog proljeća Prvi festival sevdalinke u Zvorniku

U Križevićima kod Zvornika je nedavno registrovano prvo Udruženje građana pod imenom UG “PIK” što je skraćenica od Udruženje građana porijeklom iz Križevića. Na osnivačkoj Skupštini koja je održana u Križevićima za predsjednika je imenovan Asim Jašarević. Ovo udruženje je odmah krenulo u akciju i realizaciju dva projekta.

Udruženje građana "PIK" organizuje ovog proljeća prvi festival sevdalinke u Zvorniku
FOTO: Arhiv od manifestacije “Krizevacke veceri”

Udruženje građana porijeklom iz Križevića želi u aprilu mjesecu realizovati dva projekta. Prvi projekat će biti radna akcija uređenja korita križevačke rijeke Hoča. U ovu radnu kaciju uključit će se članovi udurženja, mještani Križevića i okolnih mjesta. Akcija čišćenja se planira realizirati u aprilu, pored radne akcije u pripremi je i realizacija projekta Prvi festival sevdalinke u Zvorniku.

Udruzenje PIK će prvi festival sevdalnike realizovati u centru grada Zvornika uz podršku nekoliko organizacija i institucija Zvornika. O nastanku udruženja i projektima koje će PIK realizovati predsjednik udruženja Asim-Hako Jašarević je rekao:

Ideju je donio prošlog ljeta Fadil Hrustanović koji trenutno živi u Austriji. Iz ideje je nastao inicijativni odbor koji je nakon godinu dana administrativnih prepreka i obaveza uspio i zvanično registrovati Udruženje građana porijeklom iz Križevića. Realizacija registracije dogodila se u oktobru mjesecu. Pripremili smo godišnji plan aktivnosti, a prve aktivnosti će biti radna akcija i festival sevdalinke u Zvorniku.

Udruženje građana "PIK" organizuje ovog proljeća prvi festival sevdalinke u Zvorniku
ARHIV- Organizacioni odbor na aktivnosti izgradnje puta:
Muminović Husnija, Jašarević Hako i Memišević Mirnes

Pored ovih akcija koje su isplanirane, Udruženje će se potruditi realizovati sve planirane aktivnosti u 2019.godini. Najviše ćemo se angažovati oko pravljenja sistema održavanja prohodnosti puteva u zimskom periodu, ali o tome ćemo kada dođe tome vrijeme. Rekao je Jašarević za Zvornicki.ba.

Mirnes Memišević je jedan od članova rukovodstva PIK-a. Memiševic je o važnosti postojanja registrovanog Udruženja u Križevićima rekao:

Za svaki vid organizovane akcije bilo kojeg karaktera imali smo problem. Osim Savjeta mjesne zajednice skoro pa da nismo imali pravno lice koje bi moglo organizovati obični skup. Savjet mjesne zajednice nema svoj račun i kroz mjesnu zajednicu nije moguće prikupljati bilo kakva sredstva za bilo kakvu namjenu.

Dobijanjem rješenja o registraciji, pečati i tekućeg računa zasigurno će se u Križevićima povećati broj akcija, manifestacija, a samim tim i kvalitet života ljudi na ovim prostorima. Rekao je Memišević.

Danas je oformljen organizacioni odbor za Prvi festival sevdalinke u Zvorniku. Udruženje PIK će biti nosilac svih aktivnosti, a u organizaciji će pomoći predstavnici Medžlisa IZ Zvornik, BZK “Preporod” Zvornik, gradske Skupštine i pojedini privrednici.

(Zvornicki.ba)

Pročitaj i ovo...
Loading...