Upravljanje otpadom – oblast za unapređenje

Upravljanje otpadom u BiH je jedna od nedovoljno razvijenih oblasti i u koju je neophodno ulagati, rečeno je na radnom sastanku održanom u Gradskoj upravi grada Zvornik.

Upravljanje otpadom – oblast za unapređenje

Grad Zvornik jedna je od rijetkih lokalnih samouprava koja ima sanitarnu regionalnu deponiju. Cilj lokalnih vlasti jeste produžetak roka važenja pomenute deponije, koja je projektovana na 25 godina. A produžetak trajanja deponije i uspješno poslovanje komunalnog preduzeća je izvodljivije ukoliko se pravilno upravlja otpadom.

UNDP u okviru svojih programa predlaže različite projekte, a jedan od njih je upravljanje otpadom po principu razdvajanja na mjestu nastanka. Na ovakav način iz otpada će biti izvučeni svi materijali koji se mogu ponuditi tržištu radi prodaje. Otpad razdvojen na mjestu nastanka je najčistiji i ima najveću tržišnu vrijednost. Zaprljani otpad gubi 70% vrijednosti. Bosna i Hercegovina da bi ispunila određene uslove za približavanje Evropskoj Uniji mora da u narednih 5 godina znatno unaprijedi upravljanje otpadom, a prvi koraci trebaju biti učinjeni u lokalnim zajednicama.

(Grad Zvornik)

Pročitaj i ovo...
Loading...