Wednesday, June 3#OSTANIKUĆI I © ZVORNIČKI.BA

Vidovdanski sabor ove godine okupio oko 300 učesnika iz kulturno umjetničkih društava BiH, Srbije i Makedonije


Prati novosti i na fejsbuku!

Na platou ispred Narodne biblioteke u Zvorniku održan je četrnaesti „Vidovdanski sabor“ na kome je nastupilo oko 300 učesnika kulturnoumjetničkih društava iz Srbije, Sjeverne Makedonije i BiH.

Vidovdanski sabor ove godine okupio oko 300 učesnika iz kulturno umjetničkih društava BiH, Srbije i Makedonije

Povodom Vidovdana, jednog od najvećih praznika u istoriji srpskog naroda, nastupili su КUD „Abrašević“ iz Valjeva, „Tent“ iz Obrenovca, „Janko Кatić“ iz Mladenovca, Slovački ansambl „Petrovčan“ iz Bačkog Petrovca, „Кoča Racin“ iz Skoplja, te „Derventa“ iz Dervente i domaćin „Sveti Sava“ iz Zvornika. „Vidovdanski sabor“ otvorila je direktor КUD-a „Sveti Sava“ Slavica Golić, poželivši učesnicima dobru igru i prijatan boravak u Zvorniku.

Predsjednik КUD-a „Sveti Sava“ Dragan Golić rekao je da se „Vidovdanski sabor“ održava u Zvorniku već 14 godina u nizu bez prekida. On je dodao da „Vidovdanski saobor“ okuplja ansamble iz više zemalja kako bi se obogatio program velikim izborom igara i pjesama.

– Nastojimo da na „Vidovdanski sabor“ dođe što više društava da zvornička publika vidi vrhunske majstore folklora – rekao je Golić i dodao da КUD „Sveti Sava“ želi da okupi što više omladine da putem КUD-a aktivno učestuje u očuvanju srpske tradicije.

Predstavnik Ansambla „Кoča Racin“ iz Skoplja Tone Bogdanovski izrazio je zadovoljstvo dočekom u Zvornik i zahvalio se na učešću u ovoj manifestaciji.

On je rekao da su se članovi ovog ansambla predstavili solo pjesmama, kao i igrama iz istočne Makedonije.

Umjetniki rukovodilac Foklornog ansambla „Petrovčan“ Pavel Pavlini rekao je da su prvi put u Zvorniku i da su zadovoljni pozivom da učestvuju na ovoj manifestaciji kako bi predstavili kulturu Slovaka iz Vojvodine.

– Čuvamo našu kulturu, a važno je da svako čuva svoju kulturu. Upoznajući međusobno različite kulture možemo da sarađujemo, da se upoznajemo i da na taj način čuvamo svoju tradiciju – rekao je  Pavlini.

Pogledajte i kako je to prthodnog dana izgledalo na 14.po redu Vidovdanskom saboru.

Videozapise snimio vrijedni Mirzet Mustafić

 

 

 

Podijelite nas :

loading...