Vlada prodala „Batagonu“ sva potraživanja Srpske od FG „Birač“ Zvornik

0
Premijer Višković najavio: Vlada prodaje svoja potraživanja u fabrici

Vlada Republike Srpske prodala je švajcarskoj kompaniji „Batagon International“ 43 miliona KM potraživanja Srpske od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.

Vlada prodala „Batagonu“ sva potraživanja Srpske od FG „Birač“ Zvornik

Svi detalji precizirani su memorandumom koji je Vlada RS potpisala sa „Batagonom“ krajem prošlog mjeseca, a očekuje se da će do kraja marta švajcarska kompanija potpisati i pojedinačne ugovore o kupovini potraživanja sa institucijama i javnim preduzećima RS.

CAPITAL-u je danas iz više izvora potvrđeno da se u narednim sedmicama očekuje potpisivanje pojedinačnih ugovora „Batagona“ sa institucijama i javnim preduzećima RS o kupoprodaji potraživanja koja ona imaju od Fabrike glinice.

Dogovoreno je da “Batagon” plati po nominalnoj cijeni sva potraživanja koja u FG imaju Poreska uprava RS, Ministarstvo finansija, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljina”, a koja ukupno iznose 43 miliona KM.

Potraživanja Ministarstva finansija RS od FG „Birač“ iznose 11 miliona KM, Poreske uprave RS 12,7 miliona KM, Fonda PIO oko četiri miliona, a preostali iznos potražuju Fond zdravstvenog osiguranja RS i “Elektro – Bijeljina”.

Kupovinom potraživanja “Batagon” će preuzeti mjesto Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike glinice “Birač” i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik.

„Batagon“ je kupio potraživanja sa namjerom da ih konvertuje u kapital i tako postane najveći akcionar Fabrike „Birač“.

Predstavnici „Batagona“ već su obavili razgovore i sa predstavnicima firme „Pavgord“ Gordana Pavlovića o načinu rješavanja sudskih sporova u kojima Pavlović traži priznavanje oko 155 miliona KM potraživanja koje je otkupio od litvanske „Ukio banke“.

CAPITAL je ranije objavio će firma “Batagon International” preuzeti sva potraživanja Republike Srpske od FG “Birač”. Iza ove firme, prema nezvaničnim informacijama, stoje biznismeni iz Srbije.

Dalibor Matić i njegova supruga Slađana Matić koji se u osnivačkim dokumentima „Batagona“ vode kao zakonski zastupnici su krajem prošle godine kupili i Fabriku akumulatora Sombor u stečaju.

„Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, o čemu smo ranije pisali.

Pored toga, „Batagon“ je krajem februara postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Batagon“ preuzeo 22 odsto Pavlović banke.

CAPITAL: Marina Čigoja

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...