Vlada Tuzlanskog kantona je danas donijela Odluku o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite Bošnjaka povratnika u Republiku Srpsku u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

Vlada TK izdvojila više od milion KM za poboljšanje zdravstvene zaštite Bošnajaka u RS-u

Ovom odlukom povratnicima iz Federacije Bosne i Hercegovine u Republiku Srpsku omogućeno je ostvarivanje prava na korištenje primarne zdravstvene zaštite u svim javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. Podsjetimo daje prije nekoliko sedmica Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u ove svrhe izdvojilo dva miliona KM za podršku svim povratnicima. Današnjom odlukom Vlada TK podržala je još jednu uspješnu inicijativu i aktivnost ministarstva koje predvodi Edin Ramić.

Sredstva za finansiranje primarne zdravstvene zaštite povratnika osigurala bi se u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u iznosu do 1.120.000,00 KM.
Za domove zdravlja Čelić, Doboj Istok, Kladanj, Sapna i Teočak utvrđena su sredstva u ukupnom iznosu do 600.000,00, dok je 520.000,00 KM utvrđeno JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, iz razloga što se značajan broj usluga specijalističko – konsultativne i vanbolničke dijagnostičke djelatnosti sekundarnog i tercijarnog nivoa ovoj populaciji pruža u ovoj zdravstvenoj ustanovi.